STEFANOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE: Već danas moramo razmišljati šta su bojna polja sutrašnjice

Novosti online

18. 06. 2021. u 18:23

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas da reforme i razvoj ne smeju biti samo puke, apstraktne reči i da Republika Srbija i njen sistem odbrane ozbiljno razmišljaju o svim izazovima koje budućnost nosi, kako bi bili kadri da na njih odgovore.

СТЕФАНОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ: Већ данас морамо размишљати шта су бојна поља сутрашњице

Foto: MO RS

On je danas održao predavanje na temu “Dostignuti stepen reforme, pravci i prioriteti daljeg razvoja Ministarstva odbrane Republike Srbije” polaznicima 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 64. klase Generalštabnog usavršavanja.

Kako je naveo, izdvajanja za Vojsku danas su neuporedivo veća, ona je danas značajno bolje opremljena i preduzeti su koraci na poboljšanju životnog standarda pripadnika sistema odbrane. On je ocenio i da su sprovedene reforme dobra osnovu za dalji napredak.

Ukazajući na značaj teme, Stefanović je, takođe, istakao i da je važno da shvatimo šta je suština budućnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Foto: MO RS

- Reforme ne treba da budu neka puka, apstraktna reč. Mi već danas moramo da razmišljamo šta su bojna polja sutrašnjice, šta je to što će se dešavati za dvadeset, trideset godina i da naš dalji razvoj prilagođavamo tome. Moramo već danas da počnemo da se spremamo za izazove budućnosti, naravno, u isto vreme koristeći na najbolji način ono što je bilo u prošlosti i izvlačeći pouke iz tih iskustava – rekao je Stefanović.  

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, podsetio je Stefanović, predstavljaju ključni faktor u obezbeđivanju sigurnosti i stabilnosti svake zemlje i najčvršći su garant, ne samo mira, već i nezavisnosti zemlje.

- Kao zemlja smo se opredelili da budemo vojno neutralni. Često se kaže da je to najskuplji model, što često i jeste, ali je model koji nam omogućava da sve odluke donosimo isključivo u interesu sopstvenog naroda. To podrazumeva da moramo da imamo jaku Vojsku koja će svakog trenutka moći da izvrši zadatke, ali isto tako i Vojsku koja će razmišljati i o tome koliko se svet i izazovi u tom svetu menjaju – ukazao je ministar Stefanović.

Foto: MO RS

On je ocenio i da odbrana sajber prostora postaje jedan od najvećih izazova budućnosti, te da je Ministarstvo odbrane odlučilo da pokrene proces formiranja jedne vrste komande za suprostavljanje sajber napadima, koja bi obuhvatala veliki broj subjekata i koja bi bila nosilac aktivnosti države po tom pitanju.

Stefanović je kao jednu od ključnih stvari u razvoju sistema odbrane izdvojio rad naučnoistraživačkih ustanova na inovativnim i tehnonološki savremenim projektima i izrazio uverenje da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju ljude koji mogu to da ispune.

- Moja ključna poruka danas za vas je da Republika Srbija i njen sistem odbrane ozbiljno razmišljaju o budućnosti, o svim izazovima koje ta budućnost nosi i spremni smo da damo odgovor – zaljučio je ministar Stefanović.

Foto: MO RS

Na kraju predavanja ministra odbrane, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, uručio je ministru Stefanoviću Plaketu Univerziteta odbrane, u ime svih pripadnika Univerziteta, kao zahvalnost sveukupnom doprinosu u cilju unapređenja i razvoja vojnog obrazovanja.

- Posebno smo ponosni što smo zahvaljujući Vama sada već pripremljeni za narednu školsku godinu u Školi nacionalne odbrane, što ponovo imamo školu koju naša država zaslužuje i što će naredne generacije pripadnika te Škole nastavu realizovati u kabinetima čije je renoviranje završeno tokom ove godine – istakao je general Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)