DA SE POVEĆA BROJ VAKCINISANIH: Odbor za zdravstvo i porodicu srpskog parlamenta zasedao u Šapcu

V. MITRIĆ

12. 06. 2021. u 22:38

OSMA sednica Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Republike Srbije na temu aktuelna epidemiološka situacija i informisanje o vakcinaciji stanovništva Mačvanskog okruga danas je održana u Šapcu.

ДА СЕ ПОВЕЋА БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ: Одбор за здравство и породицу српског парламента заседао у Шапцу

Foto: V. Mitrić

-U gradu Šapcu je više od 50 odsto građana primilo prvu dozu vakcine protiv virusa korona i 41 odsto onih koji su primili dve doze. Samo 15 naših sugrađana hospitalizovano je u šabačkoj Opštoj bolnici. Odgovornost naših sugrađana pokazuje se na delu, ali ne smemo da stanemo. Potrebno je da se svi vakcinišemo! Moramo promovisati vakcinaciju među mladim sugrađanima, jer od njih zavisi da li ćemo zadati poslednji udarac kovidu 19. Dom zdravlja iz Šapca sprovodi imunizaciju i u selima, a država je obezbedila sve četiri vrste vakcina. Vakcinacija je jednako život, zato ćemo učiniti sve da naši mobilni timovi stignu do najstarijih stanovnika u ruralnim krajevima - istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić Pajić.

Doktor Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu istakao je da su sa direktorima zdravstvenih ustanova i lokalnom samoupravom analizirali ukupne procente vakcinisanih prvom i drugom dozom protiv virusa korona.

- Praktično smo pravili zajedničku strategiju za naredni period u vezi sa povećanjem obuhvata vakcinisanih građana. Kao država smo postavili određene ciljeve kada je reč o procentu ljudi koji su primili drugu dozu. Suštinska stvar je da u narednom periodu povećamo taj broj i dođemo do cifre od 70 ili 80 odsto ukupno vakcinisane populacije drugom dozom protiv ove pošasti, i na taj način da zaustavimo epidemiju. Istakao bih i odličnu saradnju Grada Šapca sa zdravstvenim ustanovama na ovoj teritoriji i istovremeno sinhronizovan rad lokalnih samouprava u Mačvanskom okrugu sa zdravstvenim ustanovama na njihovoj teritoriji. Recept za uspeh u borbi protiv ove bolesti je saradnja i angažman svih nas. Ovo nije bila jedina tema današnje sednice. Govorili smo o svim problemima koji muče zdravstvene ustanove u Mačvanskom okrugu, o svemu gde Odbor za zdravlje i porodicu i Ministarstvo zdravlja mogu da pomognu. U ovom trenutku postoji jedna velika briga sistema, ne samo zdravstvenog, već cele države, o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, stanju u kojem se nalaze zdravstvene ustanove, opremi i ono što je posebno bitno, o kadrovima koji rade u zdravstvenim ustanovama - rekao je dr Darko Laketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo