OD RODITELJA ODUZETO 814 DECE: Evo zbog čega mališane odvajaju od biološke porodice

J. Ž. S.

04. 06. 2021. u 10:30

SAMO u prošloj godini u centrima za socijalni rad u Srbiji zabeleženo je 8.365 prijava nasilja nad maloletnicima, što je u odnosu na 2019. manje za svega šest slučajeva.

ОД РОДИТЕЉА ОДУЗЕТО 814 ДЕЦЕ: Ево због чега малишане одвајају од биолошке породице

Foto: A. S.

Kada se, međutim, porede podaci iz 2015. godine, broj prijava je povećan gotovo za trećinu.

Najčešće su maloletnici emocionalno zlostavljani i takav vid nasilja zabeležen je kod čak 3.343 devojčica i dečaka, dok je 2.685 maloletnika zanemarivano ili se prema njima nemarno postupalo. Podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu pokazuju i da je 2.129 mališana trpelo fizičko nasilje, seksualno 193, a 23 ih je doživelo eksploataciju.

- Iz bioloških porodica je u prošloj godini oduzeto 814 dece, a na spisku je više devojčica nego dečaka - objašnjavaju u Zavodu.

- Najviše, ukupno 325, uzrasta je od šest do 14 godina, a zatim sledi grupa od 192 dece - u kategoriji od novorođenčadi do dve godine. Najčešći razlozi za oduzimanje bili su neadekvatno roditeljsko staranje u 444 slučajeva, nasilje je bilo razlog 103 puta, slede odsustvo roditeljskog staranja i njihova sprečenost da vrše roditeljsko pravo, gde se misli na odsluženje zatvorske kazne, bolničko lečenje, teške bolesti, duševna oboljenja...

Neadekvatno staranje podrazumeva da roditelji decu teraju da prose, kradu, bave se drugim kriminalnim radnjama, dok je odsustvo roditeljskog staranja svaka vrsta nebrige i zanemarivanja.

Interesantno je da u toku 2020. nije bilo nijedne ovakve prijave od strane suda. Devojčice i dečaci smešteni su bez obzira na razloge oduzimanja 485 puta kod hranitelja, odnosno u porodičnom smeštaju, spas u prihvatilištima je pronašlo 148 dece, kod srodnika 114, dok je u domu završilo 48.

- Ako je u porodici bilo nasilja, zlostavljanja, nadležni centar za socijalni rad po dobijenoj prijavi sprovodi stručni postupak koji polazi od procene ukupne situacije vezane za porodicu. U skladu sa dobijenim rezultatima, planiraju se mere zaštite - ističu u Zavodu.

- Isključivo po odluci suda deca mogu da budu izmeštena iz porodice, a centar za socijalni rad ih u tom slučaju može uputiti na smeštaj u hraniteljsku porodicu ili u neku odgovarajuću ustanovu.

Foto: Depositphotos

Roditeljima može da bude izrečena i mera korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, što podrazumeva obavezan odlazak u savetovalište i nadzor stručnjaka centra o njihovom funkcionisanju u odnosu na decu, mere savetodavnog rada u smislu korigovanja roditeljskog ponašanja, a u slučajevima najgrublje zloupotrebe, mame i tate mogu biti potpuno lišeni prava.

- Posle sveobuhvatne stručne procene centra za socijalni rad daje se predlog šta je za konkretno dete najbolje rešenje. Samo po odluci suda dete može biti smešteno u neki od zavoda za vaspitanje dece i omladine, uz napomenu da se radi o ustanovama koje nisu zatvorenog tipa i da ne ograničavaju slobodu. Tu se radi sa decom u smislu korekcije njihovog ponašanja - ističu u ovoj ustanovi.

POLICIJA NAJČEŠĆE PRIJAVLjUJE

PODACI o počiniocima nasilja se prikupljaju za sve žrtve nasilja, naglašavaju u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu. Posebna statistika o počiniocima nad decom ne postoji. Tako oni beleže 36.656 prijava nasilja, od tog broja najviše ih je, nešto više od 26.000, došlo iz policije, dok je iz suda i tužilaštva pristiglo 3.354. Članovi porodice su prijavili nasilje 1.682 puta, a 825 je došlo iz neke javne ustanove poput doma zdravlja, škole, vrtića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024