NAROD BRANI SVETINjE: Liturgija u manastiru u Prevlaci, građani poručuju da će BDETI CELE NOĆI

Vijesti

10. 06. 2020. u 18:18

НАРОД БРАНИ СВЕТИЊЕ: Литургија у манастиру у Превлаци, грађани поручују да ће БДЕТИ ЦЕЛЕ НОЋИ
Sa okupljenim građanima, koji i dalje pristižu na Prevlaku, jeste i sveštenstvo manastira predvođeno igumanom, ocem Benediktom
Nakon što je srušen konak u izgradnji u okviru crkve Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja, sveštenici su najavili da će večeras u manastiru Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci biti održana večernja služba i liturgija. Mnogi građani poručuju da će se tu ostatiti i bdeti tokom cele noći kako bi sprečili rušenje krstionice koja je podignuta na obali mora u manastiru.

- Neka znaju da na svako njihovo pomeranje koje nam je sumnjivo, mi ćemo se okupiti i braniti ovu svetinju - rekao je okupljenima sveštenik Mijajlo Backović.

On je naglasio da država u trenutnim okolnostima ne može da započne rušenje krstionice bez odluke suda.

Backović je dodao da sumnja u tvrdnje policije da su se njihove snage pojavile danas u Tivtu radi akcije hapšenja bezbedonosno interesantnih lica, a ne radi eventualnog pokušaja rušenja krstionice.

Sa okupljenim građanima, koji i dalje pristižu na Prevlaku, jeste i sveštenstvo manastira predvođeno igumanom, ocem Benediktom.

Backović je rekao da je među policajcima koji su danas viđeni u Tivtu bio i inspektor koji je u aprilu, kako tvrdi, "predvodio noćni pokušaj policijskog desanta na Prevlaku", što je dodatno uznemirilo građane.

- Imajući u vidu i nedavnu izjavu premijera Duška Markovića da nisu zaboravili na krstionicu na Prevlaci koju su bezuspešno pokušali da sruše lani, ali je narod tada odbranio, kao i činjenicu da je u Tivtu viđena velika koncentracija policije sa dolaskom Interventne jedinice iz Herceg Novog i više "marica", to su se vernici počeli spontano okupljati u manastiru da ponovno, ako bude trebalo, odbranimo krstionicu - rekao je Backović.

Podsetimo, danas je srušen konak u izgradnji u okviru crkve Svetog Vasilija Ostroškog, kod Ulcinja.

Hteli da ruše krstionicu i prošle godine


U Crnoj Gori je pokušano rušenje ove krstionice u Tivtu i 2019. godine, a po nalogu lokalnih vlasti. Tada je takođe dolazila policija, a na poziv Mitropolije crnogorsko-primorske okupilo se nekoliko stotina vernika iz cele Boke Kotorske kako bi je odbranilo, kako su rekli - molitvom. Vernici su se žestoko suprotstavili rušenju i uspeli da je sačuvaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Anja

10.06.2020. 21:42

Ne znam kako ovog Mila vise nine sramota od sopstvenog naroda, a bre covece smiri se vec jednom i prestani da otimas ono sto nije tvoje. Samo pitam, da li te huskaju Nemci, Englezi ili Amerikanci, prestani da slusas takve mentore i ne pravi zlo sopstvenom narodu radi licnih interesa.

Dragana

08.07.2020. 13:39

Kako nije vladu crne Gore sramota da rusi svetinje. Zar se boga ne boje. Puna podrska Narodu za hrabrost da brani nase svetinje. Bila sam prosle godine u Ostrogu i prenocila sa suprugom. NEZABORAVLJEN DOZIVLJAJ. Da sam blize I sama bih prisustvovala protestu. Crnogorci su pravoslavni narod trebaju pojedinci da se stide .Zar nije dovoljno sto svetu smetamo. Zivim u Australiji her drugu zemlju nemam nazalost posle 1991.Razocarana sam u vlastiti narod.Sta cemo pricati unucima