Kuči dočekali mošti Svetog Arsenija: Ne gradi se budućnost na raskolima

Novosti online / V. K.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 14:44

Кучи дочекали мошти Светог Арсенија: Не гради се будућност на расколима

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Na Spasovdan vladike Amfilohije i Joanikije došli u Kuče da ih blagoslove na hramovnu slavu. Sveti Arsenije je došao ponovo u Kuče da zaceli neslogu bratoubilaštva - rekao je Amfilohije

Pleme Kuči kod Podgorice posle 164 godina dočekali su na Spasovdan mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog povodom hramovne slave pod čijim svodovima su Svetu službu Božiju služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom. Mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Arsenije došao u Kuče da ih blagoslove.

- Nije slučajno da su danas ovde njegove svete mošti ponovo došle, u ova nova vremena gonjenja Crkve Božije i skrnavljenja svetinja Božjih. Kuči su ga dočekali, što mene posebno raduje, sa pismom Kirila i Metodija, pismom Nauma i Klimenta, pismom Svetoga Save i Svetoga Arsenija, pismom Marka Miljanova i Svetoga Petra Cetinjskoga – sa ćirilicom. Daj Bože da se od Kuča nauče svi Crnogorci i da se vrate svetinjama Božjim i tom svetom kirilo-metodijevskom predanju. Sveti Arsenije je došao ponovo u Kuče da zaceli neslogu bratoubilaštva koja je započela poharom Kuča 1856. Godine, a koja se nastavila kao dinastička borba i koja se sad ponovo povampiruje kao ideološka borba. Povampiruje se preko ovoga duha bogoubilačkog i bratoubilačkog koji je nažalost, zavladao kod onih koji vladaju Crnom Gorom.

Pokušaje stvaranja nove crkve u Crnoj Gori mitropolit je nazvao pokušajem stvaranja satanske zajednice.

-To je ono, nažalost, na čemu ovim zakonima bezbožnim i bezakonim insistiraju oni koji su na vlasti – da na tome grade budućnost. Da grade budućnost Crne Gore na raskolima, na poharama, na mržnji, na bogoubilaštvu i bratoubilaštvu, upozorio je vladika Amfilohije.

Episkop Joanikije je posle skandiranja vernog naroda “Ne damo svetinje”, “Ne damo vladiku” i “Do Hristove pobjede” sabranima čestitao praznik i rekao da je današnji praznik dvostruka radost i slavlje. On je poručio da ćemo uz Božju pomoć preći sve prepreke i savladati i pobediti sve nepravde.

Potom je arhijereje SPC, sveštenstvo, monaštvo i verni narod pozdravio predsednik Fonda za razvoj Kuča Radomir Rajo Prelević.

- Danas je Sveti Arsenije ponovo u Kučima. I mi mu se klanjamo i slavimo njegovo ime, i molimo mu se da ojača našu veru i nadu, naročito u postizanju dostojnog i pravednog položaja Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. A njen, pogotovo pravni položaj je, kao što si dobro znamo, ugrožen skorašnjim donošenjem nepodnošljivog i nepravednog zakona o verskim slobodama za koji se nadamo da će biti promenjen. Svaki trud u tom pravcu je poželjan i blagosloven je i od samog Marka Miljanova - poručio je Prelević.

Kuči su dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara!Komentari (1)

Čikiriz

28.05.2020. 16:23

Sveti Arsenije Sremac.Osnivač Pećke Patrijaršije! Majke svih srpskih crkava.Svi smo mi duhovno rodjeni tamo!!