TROJE kandidata za sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori "uhvaćeno" je da vara tokom testiranja na konkursu. Zbog varanja, kako je saopštila Akcija za ljudska prava, Sudski savet ja poništio testiranje.

Predsednica Saveta, Vesna Simović Zvicer, rekla je da su prilikom pregledanja testova utvrđene nepravilnosti kod troje od 10 kandidata. Na pisanom testiranju oni su koristili internet i tamo pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta. Takođe, po njenim navodima, jedan kandidat je koristio i svoj USB drajv. Sudski savet je u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkrio o kojim kandidatima je reč i odlučio je da ponovi testiranje.

- Konkurs nije poništen i neće biti ponovnog prijavljivanja i prikupljanja dokumentacije, već će svi kandidati koji su se već prijavili moći ponovo da polažu pisani test (parnična i krivična presuda) - saopšteno je iz Akcije za ljudska prava. - Simovićeva nije htela da imenuje kandidate koji su varali, ali smatra da ti kandidati više ne bi smeli da rade u pravosuđu, a kamoli da se prijave na oglas za izbor sudije ili da budu izabrani. Ipak, svima će biti omogućeno da ponove test. Jedan kandidat podneo je i pisani prigovor Savetu zbog zloupotrebe interneta drugih kandidata na testu.

U Ministarstvu pravde ćute, dok u SNP oštro reaguju, naglašavajući da je Crna Gora odavno prepoznata po lošim primerima krivotvorenja i plagiranja naučnih i drugih radova, koji su bacili mrlju na obrazovni sistem ove države.

- Kako drugačije opisati situaciju u kojoj se predsednica Vrhovnog suda bira neustavno po treći put, nepostojeću funkciju predsedavajućeg Ustavnog suda, nereagovanje ovog suda na jasna kršenja osnovnih ljudskih prava u doba pandemije virusa korona, korupcionaške afere u Vrhovnom državnom tužilaštvu - pitaju se iz SNP povodom poslednje afere u Crnoj Gori.


MORALNO POSRNUĆE

NEVIĐENI je skandal da oni koji žele da se bave sudskim pozivom prepisuju i varaju na testovima - smatra Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

- Ovim kandidatima se ne sme dozvoliti da privire sudstvu. Ovo je pokazatelj i moralnog posrnuća ovog društva. Pratićemo da li će kandidatima koji su varali biti omogućeno ponovno testiranje - kaže Vujičić.