Zaharova: Hapšenje sveštenik u Crnoj Gori je namera da se unese raskol u pravoslavni svet

NovostiOnline

22. 05. 2020. u 23:03

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću

Захарова: Хапшење свештеник у Црној Гори је намера да се унесе раскол у православни свет

Foto Tanjug

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću, istakavši da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu, prenosi Sputnjik.


Zaharova je, kako se navodi, na redovnom brifingu za novinare podsetila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan Sv. Vasilija prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u verskoj oblasti i pružena podrška oštrim merama crnogorskih vlasti.


-Što je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu, istakla je Zaharova.


-Eskalacija napetosti u Crnoj Gori je isprovocirana grubim merama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vernicima i to izaziva ozbiljnu zabrinutost. Moskva je uverena da sva pitanja, sve probleme potrebno rešavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vernika.Prenebregavanje njihovog mišljenja i veštačko razdvajanje ljudi, vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posledice po region.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije