Grad uspeo da sačuva Progres: Izložbeni prostor nije prodat na aukciji

M. S.

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 23:59

Град успео да сачува Прогрес: Изложбени простор није продат на аукцији

Foto M. Labudović

Reprezentativni izložbeni prostor na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice nije prodat na licitaciji

ODLUKA kompanije "Progres" da odustane od namere da proda umetničku galeriju u Knez Mihailovoj ulici pobeda je Beograda, a pre svega kulturnih ljudi koji vole svoj grad i njegov umetnički senzibilitet, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je istako da Beograd nema mnogo prostora namenjenih umetnosti i zato svaka galerija mora ljubomorno da se čuva.

- Kada je građena Palata "Progres", tada je Grad Beograd uslovio građevinsku dozvolu izgradnjom umetničke galerije - naveo je Vesić. - Nikako nije smelo da se dogodi da galerija bude prodata i da joj bude promenjena namena. Ovo nije bila moja bitka jer moj posao je bio da branim interese Beograda. Nisam hteo da dopustim da se sa ovom galerijom dogodi ono što su prethodne vlasti uradile sa bioskopima, koji su kupljeni budzašto, a potom pretvoreni u prodavnice.

Kako su "Novosti" objavile pre nekoliko dana, a kako je potvrdio direktor kompanije "Progres" Živko Radanović, galerija "Progres" neće biti prodata i da će ostati u vlasništvu istoimene kompanije, kao i da na poslednji konkurs u martu za prodaju osmoetažne palate niko nije javio.