Režija i video-igrice u Filološkoj gimnaziji

B. BORISAVLJEVIĆ

18. 05. 2020. u 06:34

Novi obrazovni profili čekaju male maturante u jezičkoj školi u Kameničkoj ulici. Na scensku i audio-vizuelnu umetnost ići će do 24 đaka, a na norveški jezik 12

Режија и видео-игрице у Филолошкој гимназији

Nove predmete đaci će pohađati dva puta nedeljno Foto Z. Jovanović

U GODINI obeležavanja jubileja, 150 godina od osnivanja, Filološka gimnazija je malim maturantima ponudila dva nova obrazovna profila - za scenske i audio-vizuelne umetnosti i za norveški jezik. Svršeni osmaci koji su, pored sklonosti ka jezicima, naklonjeni umetnosti, imaće priliku da svoje talente dodatno razviju, upisujući umetničko odeljenje.

Kroz četvorogodišnje školovanje, đaci će imati priliku da otkriju tajne pozorišta, režije, fotografije, crtanja, montaže, filma, kostimografije i scenografije, ali i video-igrica.

Prema rečima Dragane Ćećez Iljukić, direktorke Filološke gimnazije, novo odeljenje imaće između 20 i 24 učenika. Uz klasične gimnazijske predmete, đaci će, dva puta nedeljno, imati i dva umetnička predmeta iz scenske i audio-vizuelne umetnosti. Pored teorijskog dela, na časovima će praktično uvežbavati ono što su naučili. Učenicima će, pored profesora iz škole, znanja prenositi i stručni saradnici, glumci i reditelji, od kojih su mnogi i sami nekada sedeli u klupama Filološke gimnazije.

PRIJAVE DO ČETVRTKA PRIJAVLJIVANJE kandidata za polaganje prijemnog ispita počinje danas i traje do 21. maja i to elektronskim putem. Prijemni ispit za umetničko odeljenje održaće se 10. juna, kada će učenici polagati test opšte kulture, dok će se testiranje za grupu norveškog jezika organizovati kao i za sva druga filološka odeljenja, 12. i 13. juna. Prvog dana će se polagati test iz srpskog jezika i književnosti, a drugog će se proveriti znanje stranog jezika.

- Možda ta deca neće postati glumci, ali će jednog dana biti lekari, koji će zbog rada na sebi baš u najosetljivijem i najburnijem periodu odrastanja imati neponovljiva iskustva, koja se ne stiču na internetu. A možda će praviti velike filmove - kaže Dragana Ćećez Iljukić. - Moći će da studiraju i u zemlji, jer ćemo ostvariti saradnju sa FDU, a i u inostranstvu. Mi nećemo biti studio glume ni studio za audio-vizuelne umetnosti.

Naša sagovornica navodi da će široko obrazovanje sticati i đaci sa grupe za norveški jezik, kojih će biti 12. Osim jezika, učenici će izučavati norvešku kulturu i književnost, kao drugi strani jezik će učiti engleski, a fakultativno mogu već od prvog razreda da biraju i treći - jedan od živih jezika, koji su u redovnoj nastavi ili neki od predmeta sa klasičnih jezika.

- Za nova odeljenja škola će renovirati i prilagoditi kabinete - ističe direktorka. - Kabinet za norveški će tek biti osmišljen, a kabinet za umetničke predmete treba da ima prostor za rad u školskim uslovima - učionicu bez klupa, sa strunjačama i audio-uređajima, kao i kabinet gde će moći da se izvode vežbe prilikom kreiranja video-sadržaja. Očekujemo podršku Ministarstva prosvete, Sekretarijata za obrazovanje i drugih važnih institucija, jer potrebe i kapaciteti Filološke gimnazije prevazilaze broj učionica koje su na raspolaganju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije