NA nekadašnjoj zgradi grafičke industrije u Ulici Jelene Ćetković 3 na Starom gradu, uz Muzej Jovana Cvijića, građevinska inspekcija Grada obustavila je radove zato što se sprovode mimo izdate dozvole o sanaciji, a i njima je naružen izgled ambijentalne celine Kopitareva gradina.

Investitor je imao rešenje samo da uradi investiciono održavanje i zamenu krova, ali inspekcija je utvrdila da se nije držao dozvole. U Muzeju grada Beograda, u čijoj je nadležnosti Muzej Jovana Cvijića, navode da ne mogu da otvore vrata za posetioce jer to nije bezbedno zbog građevinskih radova u komšiluku.

U julu prošle godine Opština Stari grad izdala je dozvolu da se sanira postojeći objekat uz poštovanje postojećih gabarita, ali izvođač se oglušio, pa je srušio autentični zid koji se graniči sa dvorištem i pomoćnim objektom muzeja, izgradio novi i otvorio prozore ka zgradi Muzeju.

Kako su se uverili reporteri "Novosti" radnika juče nije bilo, a gradilište je bilo oblepljeno trakom inspektora o zatvaranju gradilišta.

Prema objašnjenju Sekretarijata za inspekcijske poslove, investitor je iskoristio vanredno stanje i nastavio radove.

- Po prijavi bespravne gradnje u oktobru prošle godine, inspektor je ustanovio da se radovi izvode po dobijenom rešenju - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Kontrolnim nadzorom utvrđeno je da se u toku građenja, odstupilo od izdatog odobrenja, pa je doneto rešenje o obustavi radova i zatvarnju gradilišta. U daljem toku postupka sledi rešenje o prekidanju bespravno izvedenih radova i podnošenje krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Kako stoji u rešenju Opštine Stari grad, investitoru je odobrena samo sanacija po priloženom idejnom rešenju i za to je imao uslove mera zaštite Zavoda za zaštitu spomenika.

RADILI U VANREDNOM STANjU

PREMA rečima Jelene Medaković, direktorke Muzeja Grada Beograda, da je investitor ugrozio rad Muzeja Jovana Cvijića videli su tek po ukidanju vanrendnog stanja i vraćanja na posao.

- Investitor je izmenio gabarite i otvorio prozore prema Muzeju - kaže Medakovićeva. - Ne možemo da počnemo da radimo jer nije nebezbedno za posetioce. On je kontramerama zaštite narušio ambijentalnu celinu Kopitareve gradine koja je pod zaštitom. Porušio je autentični zid sa naše strane i oštetio zid pomoćnog objekta. Tokom vanrednog stanja su radili sa unutrašnje strane.