Šta će biti sa stanarima u kompleksu Šećerane: Raseljavanje je još neizvesno

G. NOVAKOVIĆ

12. 03. 2020. u 09:29

Status stanara u kompleksu Šećerane trebalo bi da se reši za tri meseca. Stečaj u toku, Grad i Republika žele tu lokaciju. Slučaj Šećerane u rukama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika

Шта ће бити са станарима у комплексу Шећеране: Расељавање је још неизвесно

Svi objekti će biti sređivani postepeno / Foto B. Subašić

U NAREDNA tri meseca trebalo bi da bude poznata sudbina stanara koji žive u Radničkoj ulici u zgradama u okviru kompleksa nekadašnje Šećerane. Da li će oni biti iseljeni iz starih objekata, ili će ostati tu gde jesu dok traje najavljena rekonstrukcija ovog dela Čukarice, još nije izvesno. Međutim, plan da površina bude privedena nameni kulture ostaje na snazi.


Kako je za "Novosti" istakao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, mnogo je nerazjašnjenih pravno-imovinskih odnosa koji otežavaju situaciju u kojoj se nalaze žitelji tik uz Savsko jezero.


- Za tri meseca imaćemo odgovore na sva pitanja - siguran je urbanista. - Još nemamo jasnu sliku o tome kako će se rekonstrukcija odvijati, jer ako bude raseljavanja, moramo znati gde ćemo smestiti ljude. Takođe, može da se desi da izmeštanja stanara uopšte ne bude.


Budući da je "slučaj Šećerane" u rukama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Grad je zainteresovan da u saradnji sa Republikom Srbijom otkupi kompleks, kako bi ga preuredio u svojevrsni kulturni centar prestonice. Ovu lokaciju su tim povodom prošle godine obilazili predstavnici Grada i premijerka Ana Brnabić, a to potvrđuje i Stojčić:


- Pokušavamo da dođemo do programa za uređenje koji će biti održiv, u smislu da postoji dovoljan broj ljudi koji bi mogli da budu korisnici i koji bi mogli da organizuju kulturne aktivnosti, a da istovremeno to ima opravdanje u finansiranju.


Kompleks čukaričke Šećerane ima status spomenika kulture. Kako je ranije rekao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prostor stoga može samo da se obnovi, a više od 12 hektara na kojima se fabrika prostire idealno je za kreativnu industriju i kulturne sadržaje. Kada Grad i Republika preuzmu lokaciju, ideja je da bude raspisan međunarodni konkurs za njeno uređenje. Objekti će biti rekonstruisani postepeno.


NEUSPELE PRODAJE


FABRIKE Šećerane nalaze se na dve lokacije - u Radničkoj ulici i u Padinskoj skeli. Prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica oglašavana je nekoliko puta. Zainteresovanih kupaca nije bilo, a investitori su skrenuli pažnju n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije