VELIKA havarija dogodila se jutrosoko 4.20 časova u Ulici đakona Avakuma kod broja 44 na Dušanovcu, kad je pukla vodovodna cev promera 500 milimetara, a voda se slila čak do Autokomande. Kako je "Novostima" potvrđeno iz MUP-a, dve osobe su evakuisane iz automobila koji su se nalazili ispod nadvožnjaka. Voda je prodrla u više od 60 kuća, poplavljeni su okolni objekti i ulice, i napravljena je velika materijalna šteta. U trenutku havarije tlo je podrhtavalo, odmah se stvorila velika količina vode, koja je nosila vozila.

Poplavljene je danas posetio Aleksandar Savić, predsednik GO Voždovac. On je istakao i da će opština obezbediti smeštaj za sve građane koji ne budu mogli da prespavaju u svom domu.

- Pojedine kuće su poplavljene i u njima se ne može boraviti. Opštinska komisija koju smo formirali, zajedno sa komisijom Beogradskog vodovoda i kanalizacije i Centra za socijalni rad Voždovac, popisala je 61 domaćinstvo i 18 automobila koji su pretrpeli štetu - rekao je Savić.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da bi kvar trebalo da bude otklonjen večeras do 22 sata.


- Građanima će biti na raspolaganju cisterne sa vodom. Budući da je temperatura prilično niska, postoji bojazan od stvaranja leda na delovima puta gde se voda izlila, ali će ekipe JKP "Beograd-put" biti spremne da deluju i posipaju so - istakao je Radojičić i dodao da je do pucanja cevi došlo zbog velikih temperaturnih oscilacija.

Prema rečima stanara, iz cevi je u zoru šiknula voda u mlazu koji je dostizao visinu od pet metara. Reporteri "Novosti" su i jutros i posle podne ovde zatekli radnike Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koji su sanirali kvar, u vodi i blatu kojima je bila prekrivena čitava Ulica đakona Avakuma. Za to vreme, žitelji ovog dela Dušanovca iznosili su svoje potopljene stvari iz kuća.

- U 04 sata me je probudila supruga, koja je čula da je nešto puklo. Izašli smo ispred kuće i videli da voda iz cevi šiklja čak do električnih kablova na banderama. Velikom brzinom nam se cela kuća napunila, i nekih 50 santimetara u sobama je bilo pod vodom - rekao je za "Novosti" David M. koji živi u kući koja se nalazi odmah pored mesta havarije. - Kreveti, ormari, laminat i tepisi su nam potpuno uništeni, a voda je potopila i frižider i druge kućne aparate, koji su, pretpostvljam, sada pokvareni. Voda je čak ulazila i kroz zidove, tako da su i oni natopljeni i oštećeni.

Mesto havarije posetili su i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktor BVK Dragan Đorđević.

DUGOGODIŠNjI PROBLEM

PREMA rečima žitelja Ulice đakona Avakuma, ovo nije prvi put da imaju problem sa istom vodovodnom cevi. Naime, u prethodne dve godine ekipe "Vodovoda" su na svaka tri do četiri meseca intervenisale na ovom delu vodovodne mreže.

- Radnici BVK su pre dva dana ovde nešto radili, a cev je pukla u noći posle tih radova - tvrdi jedan od žitelja Ulice đakona Avakuma.