Umesto snega na Beograd pala ČUDNA PRAŠINA: Miloš upalio farove i snimio ZABRINjAVAJUĆI prizor (VIDEO)

Novosti Online

sreda, 15. 01. 2020. u 10:30

Уместо снега на Београд пала ЧУДНА ПРАШИНА: Милош упалио фарове и снимио ЗАБРИЊАВАЈУЋИ призор (ВИДЕО)

Foto: Twitter @shorin011

Ogromnu zagađenost vazduha u prestonici jako dobro ilustruje snimak jednog Beograđanina koji je sinoć primetio čudne, ali veoma upadljive, čestice u vazduhu
VEĆ nekoliko dana Beograd je u vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu povodom čega se oglasio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sa preporukom građanima da ograniče svoj boravak napolju.

Zabrinjavajući situaciju jako dobro ilustruje snimak jednog Beograđanina koji je sinoć primetio čudne, ali veoma upadljive, čestice u vazduhu.

Pročitajte još: Beograd jutros među najzagađenijim gradovima: Loš kvalitet vazduha širom Srbije, evo šta savetuju stručnjaci

“Vraćamo se sa treninga, upalim farove i ovo u vazduhu..., ali nije sneg ili rosa. Neka prašina“ napisao je Miloš Stanić uz video na Tviteru.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve, saopštio je ranije Institut "Dr Milan Jovanović Batut".

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše da dišemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Bg

15.01.2020. 10:52

A na vestima ni A ,da kazu ljudi stavljajte maske na lice da upozore gradjane. Nista, apsolutno nista , tolika je briga o gradjanima dok udisemo opasne materijeniz vazduha.

dejan

15.01.2020. 11:09

Zasto bi neko ogranicavao boravak napolju?! Zestoko kaznite zagadjivace! Beograd je nekada bio jedan od retkih gradova koji su imali ciste zime. Najpre je blokirana kosava izgradnom novih zgrada (njih srusiti), a potom je pre 3 godine poceo da se koristi pelet, a moguce i drugo smece. Te pojedince kazniti sa 5000EUR pri svakom utvrdjenom prestupu. Ne moze svaki jado da glumi gospodu, pa da greje zimi do besvesti sa prljavim materijalima, da bi hodao u majici kratkih rukava. Neka obuce 2 dzempera

Goran

15.01.2020. 13:30

@dejan - "@dejan, a potom je pre 3 godine poceo da se koristi pelet, a moguce i drugo smece."Pelet smece ?!Pelet je presovano drvo pametnjakovicu i to najcistije, bez kore :D :DVeci problem su toplane koje rade na mazut, i ugalj.

Slavica

15.01.2020. 14:23

@dejan - Ugalj, ugalj ..... i Opet ugalj!!!! Pelets nisu Opladen ugalj vas ugalj!!!!!

dragan

15.01.2020. 11:37

nije ni cudo sto ima teskih metala kada u bg imate u delovima grada firme koje se bave tratmanom opasnog otpada,ali to niko nekontrolise,a i kad kontrolise,unapred se najave i za odredjenu apanazu nevide nista

merodavne službe da se usglase i objave

15.01.2020. 14:14

@dragan - sve službe da urade analizu vazduha da uporede podatke I ako su približnih vrednosti da se objave ulice raskopane auta rade sat I vise vremena zbog toga da gradonacelnik I vesic podnesu ostavke zbog sabotaže beograda utvrditi da li je vinca zapaljena zbog kredita koji je tražen za spalionicu I da li gori još uvek bez onih stupidnih odgovora samo zapaljivi metan trivan daje dozvole u autu za briketiranje ugljene prašine u naseljenom mestu ostavka odmah za bor država da placa oštetu prodala je bor

VladimirR

15.01.2020. 13:04

Baš da vidimo ko je otporniji, stari Beograđani ili novodoseljeni iz sredina gde su naviknuti na čist vazduh. Koji će da preteknu.

Nicky

15.01.2020. 13:22

Iz Smederevske zelezare lepo severac donese do Beograda , kao i iz Pancevacke rafinerije i nikom nista. Kola nisu kriva za zagadjenja u Beogradu bila su zagadjenja izmedju nove godine i bozica a u gradu nije bilo 10% automobila koliko ume da bude, ali treba uvesti novu taksu kako za automobile tako za preduzeca i domacinstava.

Бата

16.01.2020. 00:20

Масовно се ложи рабљено уље из возила. Нема контроле. Јефтиније од лож уља 10 пута, а што је отров за све - нема везе јер се исплати. Градски превоз, аутобуси, избаце ибер-лауф да уљна испарења не гуше мотор, него пролазнике. Итд...