Vesić potvrdio: Beograd od 1. januara zabranjuje plastične kese

Tanjug

12. 08. 2019. u 11:18

Весић потврдио: Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе

Goran Vesić Foto Z. Jovanović

Beograd će biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku, a Vesić ističe da "treba da budemo ponosni na to"
Grad Beograd će od 1. januara 2020. godine zabraniti upotrebu plastičnih kesa, a odluka o tome biće doneta na sednici Skupštine grada Beograda koja će biti održana do kraja avgusta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Navodeći da je Beograd, izmenama Zakona o glavnom gradu dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast i da su se stekli uslovi za zabranu upotrebe plastičnih kesa, Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku i da "treba da budemo ponosni na to".

"Pre više od godinu dana najavio sam, na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca, da od 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60 odsto", napisao je Vesić na svom Fesbuk profilu.

PROČITAJTE JOŠ -
Šalju izvršitelje zbog jednog računa

On je ukazao na to da je u ovom periodu, 25. marta ove godine guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao zakon kojim će od marta 2020. godine na teritoriji te savezne države biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a da je ovih dana nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Nemačka doneti takvu odluku.

"Evropska unija zabraniće od 2021. godine proizvode za jednokratnu upotrebu od plastike kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za druge proizvode od plastike ostavljen rok u kome će prestati njihova upotreba", napisao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dobri

12.08.2019. 23:40

podrzavam ovu inicijativu pod uslovom da se sprovede doslodno i na smislen nacin, a ne nakaradno kako je to obicaj u zemlji Srbiji i kako je to sada bilo sa prethodnom akcijom naplate kesa. To znaci, da plasticne kese u potpunosti budu izbacene, a umesto njih se uvedu papirne cak i kod ulicnih prodavaca, na svim mestima. i da prihod od njihove prodaje bude transparentno utrosen za resavanje ekoloskih pitanje.