EKIPE Hitne pomoći juče su, zbog visokih temperatura, imale pune ruke posla. Na javnim mestima su intervelisale 48 puta. Na beogradska 33 stepena najviše problema su imali hronični bolesnici, a bilo je više kolapsa na javnim mestima. Osim starijih sugrađana, pomoć lekara su tražili i mladi, uglavnom, usled kolabiranja zbog pada pritiska. Meteorolozi najavljuju da će tropske temperature potrajati do 14. avgusta.

Lekari savetuju, da ako je to moguće, građani u najtoplijem delu dana ne izlaze napolje, pogotovu hronični bolesnici koji moraju redovno da uzimaju terapiju. Takođe, potrebno je rashladiti prostorije, ali da razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu bude najviše deset stepeni. Ukoliko već moraju da izađu napolje, građani treba da ponesu flašicu vode, obuku se laganije i od sunca se zaštite šeširom i naočarima.


PROČITAJTE JOŠ: OTVORILO SE NEBO NAD PRESTONICOM: Pljusak, munje i gromovi iznenadili Beograđane

Obroci treba da budu manji a češći, najbolje je izbegavati hranu sa dosta proteina, a jesti pretežno voće i povrće. Takođe, treba piti dosta tečnosti, a smanjiti unos kafe i gaziranih pića. U ovim vrelim danima ne preporučuje se povećana fizička aktivnost.

Visoke temperature nisu omele putare i građevinske radnike u prestonici, koji vredno rade na sređivanju gradskih saobraćajnica, uprkos tropskim vrućinama. Kako nam je rekao Stojan Nikolić, koji radi na popločavanju Trga republike, radi se punom parom. U najtoplijem delu dana, prave se manje pauze, a od sunca se radnici štite uz pomoć mreža koje se, kaže, koriste za plastenike.

Malo pod suncobranom, više na "kocki"


SMRAD OD BAČENOG VEŠTAČKOG ĐUBRIVA

ŽITELjI Palilile, Čukarice, Zvezdare ali i oni iz najstrožeg centra grada juče su se žalili na izuzetno jak fekalni miris. Posebno u večernjim časovima.

Ovakva situacija relativno je česta pojava tokom letnjih meseci. U ovom periodu veliki površine gazdinstava na Paliluli i u Pančevu posute su veštačkim đubrivom, i to je najverovatnije uzrok smrada koji se oseća u pojedinim delovima grada.


PROČITAJTE JOŠ: Iseljenje zbog bivšeg vlasnika stana


JOŠ TROPSKIH DANA

PREMA prognozi RHMZ, danas će na severu i zapadu zemlje, uz više oblačnosti, biti malo prijatnije. Moguća je kratkotrajna kiša pre podne, a posle podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom u brdsko-planinskim predelima.

Meteorolozi ističu da je pred nama najtopliji deo leta. U poslednjim danima, pred osveženje koje dolazi 14. ili 15. avgusta, temperatura u nekim mestima mogla bi da dostigne i 38 stepeni, pre svega na jugu Srbije.

U periodu od 14. do 20. avgusta temperature će biti između 28 i 32 stepena uz ređu pojavu pljuskova, a posle 20. avgusta opet se očekuje blagi porast temperature.