Aerodrom: Divljaci vuku strance za ruku

G. NOVAKOVIĆ

22. 07. 2019. u 14:44

Аеродром: Дивљаци вуку странце за руку

Foto Z. Jovanović

Na Aerodromu "Nikola Tesla" nelegalni taksisti pronalaze način da zarade uprkos kontrolama. Sa pogađanjem cene vožnje počinju već u hodnicima

NELEGALNIM taksistima još se teško staje na put, a pravi dokaz za to je njihovo "poslovanje" na Aerodromu "Nikola Tesla". Uprkos tome što je Komunalna milicija konstantno prisutna oko objekta, "divljaci" su našli način da se provuku i sada pogađanje za vožnju započinju već u hodniku dolaznog perona.

Kako su nam kazali ogorčeni Beograđani, na meti nelegalnih vozača neretko se nađu stanovnici drugih gradova naše zemlje, ali oni su već počeli da "čitaju" njihove namere..


PROČITAJTE JOŠ:
Od rebalansa budžeta u Beogradu najviše deci

- Bila sam prisutna kada je jedan od "divljih" taksista pokušao da obrlati starijeg gospodina, ne znam u koji grad je trebalo da ide - kaže Olga V. - "Divlji" taksista bio je uporan, išao je za čovekom sve dok nisu pale teške reči, i tada je odustao. Bilo je baš neprijatno.

Beograđani svedoče i o tome kako su "laka" meta stranci, koji su i te kako uočljivi kada izlaze sa terminala. Čim vide zbunjenog gosta, taksisti bez dozvole kreću u "napad". Automobile ostavljaju malo dalje od glavne kapije, te posle pogođene vožnje "žrtvu" vode do vozila.

- Stranci uglavnom nasednu, jer im je verovatno tako lakše da se prevezu do željene adrese sa aerodroma, nego da čekaju slobodno taksi vozilo. Ipak, ružno je da budu žrtve i uslugu plate mnogostruko više. Najgore od svega je što se sve to događa pred očima komunalaca - priča nam Ivana P.

Taksista sa službenim licima


I zaista, da je situacija alarmantna, uverili su se i reporteri "Novosti". Dolazni peron "vrvi" od turista, Beograđana, ali i od "divljih" taksista, koji stoje u grupicama i po potrebi se razdvajaju. Tri Azijatkinje uspele su da odole šarmu krupnog gospodina koji im je ponudio taksi uslugu. Navodno, mnogo povoljniju od regularne. Međutim, od mušterija se ne odustaje.

- Taksi? Taksi? - pita još jedan nelegalni vozač unutar objekta. Ovoga puta, mladi par stranaca premišlja se, ali u poslednjem času pogled im privlači taksi pult na izlazu iz zgrade. Odlučuju se za vožnju do Žarkova po fiksnoj ceni od 2.200 dinara.

Nekoliko milicionara za to vreme obilazi objekat i raspoređeni su oko dolaznog i izlaznog perona. Prema rečima zaposlenh na Info pultu Aerodroma "Nikola Tesla", nelegalni taksisti javna su tajna, a na Komunalnoj miliciji je da to reši. Kako smo nezvanično saznali, tačno se zna ko su "nelegalni", ali oni uprkos prekršajnim prijavama, od "plena" ne odustaju.


PROČITAJTE JOŠ:
KIFLA SKORO KAO HLEB: Pekari dobro zarađuju od "specijaliteta"

VAUČERI

PRAVILNIKOM o radu auto-taksi prevoznika na Aerodromu "Nikola Tesla" iz 2014. godine, putnicima je omogućeno da odaberu hoće li preuzeti vaučere za vožnju do određenog dela grada, ili će koristiti uslugu taksimetra. Vaučeri se preuzimaju na taksi pultu na izlaznom peronu, i cene se kreću od 1.400 dinara do 6.000 za prigradske opštine.

- Ova praksa je naš način da stanemo na put nelegalnim taksistima, u saradnji sa Gradom i Sekretarijatom za saobraćaj - kažu iz Aerodroma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Milanovic

22.07.2019. 14:55

Živa istna. Jednom prilikom sam vukao torbe do iza ulazne rampe ( do livade ). Strašno šta rade. Drugom prilikom taksista mi kaže kako vožnja od Bg do aerodroma neće koštati više od 15 evra po taksimetru. Frajer autoputom vozi 60 km na sat. Otkuca nekih 25 evra. Ja mu bacim 15 i odem svojim putom. Stanite toj bandi ba put

vuk

22.07.2019. 15:48

Sve sto treba da urade je da prepisu resenje iz azijskih ili arapskih zemalja jer smo mi ocigledno na tom nivou. Dakle, pult na izlazu iz aerodroma , papir sa duplikatom jedan za korisnika jedan za taksistu sa taksi registracijom , odredistem i fiksnom cenom koju upisuje covek sa pulta, a ne vauceri u dolaznoj zoni. Vrlo jednostavno.

Marko

22.07.2019. 16:15

Kad vec potezete ovu temu, bilo bi dobro da je razradite opsirnije, i na nacin koji nije povrsan.Prvo, postoje dve grupe taksista na aerodromu. Divljaci, i regularni taksisti.Divljaci su taksisti koji nemaju odgovarajuce tablice, kao ni tablu na vozilu. Oni su ti koji se setaju zgradom, i nude voznju, sto je zabranjeno. Ovo je svakako pitane korupcije, jer ti divlji taksisti su tu godinama. Toliko su dugo tu, da sada njihovi sinovi i rodjaci prakticno "nasledjuju" njihovo mesto.

Marko

22.07.2019. 16:33

@MilanovicRazlog zbog kojeg ste morali da idete do rampe je taj sto taksista nema pravo da prima musterije ispred glavne zgrade aeorodroma, sto je potpuno apsurdno. Tako da cete cesto videti taksi vozila koja kruze, ili ce da stoje dole u redu cekajuci vaucere. I mala napomena, cena voznje zavisi od predjenog kilometra, a ne brizine kojom se vozilo krece.Ja inace nisam taksista, vec sam radio na aerodromu par godina, i imao sam prilike da razgovaram sa mnogima od njih.

buki

22.07.2019. 18:09

Da ima volje to bi se resilo tako da za nedelju dana ne bi bilo nijednog divljaka. Isto je i sa "sitnim" lopovima, sa sakupljačima sekundarnih sirovina koji kradu sahte, kablove, česme i tuseve na javnim mestima i sve sto moze da se unovči. Vrhunac su bila slova sa nadgrobnih spomenika. To sto je za drzavu sitno za mnoge je nenadoknadivo, i ne znam kome je u interesu da mi koji postujemo zakon budemo tretirani kao idioti.

M.

23.07.2019. 17:21

Da, tacno sve. I jos me pogledao mrko i nasrnuo na mene kada sam odbio. Onako ima ga, agresivan. Na srecu aerodrom, ulaz, izlaz, pa nije smeo da koristi silu, ali mislim da bi u suprotnom bilo gusto. Pod hitno rascistiti, kazne i to velike, pa da vidis kako ce se upristojiti.

neko iz mase

24.07.2019. 15:27

Новчано казнити те људе. Ако немају новац за казну, намирити преко извршитеља а за остатак да иду у затвор. Комунална милиција обавезно да носи боди кам камере током смене.