Од ребаланса буџета у Београду највише деци

Б. Б.

21. 07. 2019. у 18:15

Приходи у градској каси већи за 5,4 милијарде динара. Ове године субвенције за 76.000 малишана у вртићима

Од ребаланса буџета у Београду највише деци

Фото К. Михајловић

РЕБАЛАНСОМ буџета Града, који ће се наћи пред одборницима следеће недеље, највеће повећање, у износу од 2,1 милијарде динара, намењено је дечјој заштити и образовању, најавио је Никола Никодијевић, председник Скупштине града. "Корекција" градске касе се ради јер су приходи већи од планираних за 5,4 милијарде динара, тако да укупан буџет, заједно са оним градских општина, износи 134 милијарде динара.

Како је истакао Никодијевић, реч је о огромном повећању у односу на пре седам година, када је буџет био око 70 милијарди динара. Он је нагласио да ће новац бити искоришћен на најбољи могући начин по Београђане.

- Највеће повећање намењено је дечјој заштити и образовању, у износу од 2,1 милијарде динара - рекао је Никодијевић. - Ове године ћемо субвенционисати 76.000 деце у вртићима, градским и приватним, што је рекордна сума. Ако узмемо у обзир да је пре пет година у београдске вртиће ишло 49.000 деце, а сада 76.000, види се колики је то напредак. Циљ је да за годину дана више нема листа чекања за место у вртићу. У плану је и реконструкција постојећих и изградња нових предшколских установа.

Према речима Никодијевића, повећање издвајања за путну инфраструктуру износи 1,82 милијарде динара, а новац ће бити уложен у реконструкцију што већег броја улица, и то не само у централним општинама. На дневном реду седнице је и промена Статута града Београда која предвиђа да општине добију већа овлашћења.

- Променом Статута биће омогућено да градске општине имају већа овлашћења јер ће моћи да издају грађевинске дозволе до 1.500 квадрата и легализују објекте до 400 квадрата - истакао је Никодијевић. - Такође, имаће право да доносе урбанистичке планове и да, уз сагаласност Града, оснивају своја комунална предузећа. Процес издавања дозвола, када су у питању приградске општине, биће много једноставнији.

Промена Статута предвиђа и отварање информативно-услужних центара у деловима општина, што ће омогућити грађанима да за завршавање административних послова не морају да одлазе у општине, већ ће то моћи да ураде у местима у којима живе.

У ПЛАНУ МОСТ НОВИ БЕОГРАД - АДА

КАДА је реч о урбанизму, на дневном реду је израда плана за постављање моста који ће спојити Нови Београд и Аду Циганлију.

- То би требало да буде пешачко-бициклистички мост, који ће омогућити грађанима Новог Београда да лакше дођу до Аде Циганлије, али не аутомобилима - навео је Никодијевић. - Радимо на решавању проблема паркирања на новобеоградској страни, како би грађани могли да дођу до моста, паркирају аутомобил и одатле бициклом или пешице пређу на Аду Циганлију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације