КИФЛА, омиљени доручак са шољом млека или без ње, одавно се претворила у прави мали луксуз. Време када је овај "специјалитет" од теста био приступачан свим суграђанима, чини се баш давним јер данас кифла кошта неколико динара мање од векне хлеба. Управо цена неретко одвраћа Београђане да се почасте оброком из детињства, те радије бирају друга пецива.

Прочитајте још: Скупи хлебови, сада су скупљи 20 одсто

Упркос цени чувене "сендвич" кифле, пекари су углавном задовољни како се продаје.

- Код нас је сво пециво подједнако тражено - кажу из једне познате пекаре у центру Београда. - Имамо дугу традицију и наше муштерије су навикле на понуду коју имамо, а наше кифле су постале временом чувене. Немамо замерку на продају.

У зависности од места где се пециво продаје, зависи и цена кифле. Такође, под појмом овог популарног "специјалитета" не подразумева се иста величина, нити облик. "Сендвич" кифле спадају под оне "најмеснатије" и њихова цена није виша од 30 динара.

Прочитајте још: НОВИ НАМЕТИ: Хлеб поскупљује 5 динара

Ипак, поједини мајстори праве заобљеније и нешто мање, па оне могу да се купе и за 25 динара за комад.

Иако се не чини скупом у први мах, кифла је наспрам хлеба прецењен производ, сматрају купци.


- Ако узмемо у обзир да једна векна белог хлеба кошта 35 или 40 динара, кифла се не исплати - сматра пензионер Богдан В. - Лагао бих кад бих рекао да их не купујем, јер моји унуци обожавају кифле са еурокремом. Ипак, економично гледајући, заиста много коштају.

Како су нам објаснили мајстори пекарског заната, од једног килограма брашна умеси се око десетак "сендвич" кифли. У зависности од тога ко их прави, могу да теже између 80 и 110 грама. Потрошачи знају да цена брашна формира цену пекарских посластица. Од јула прошле године, брашно је поскупело око 20 одсто, те је цена белог брашна, у зависности од ланца маркета, између 45 и 52 динара за килограм.

Подразумева се да пекаре брашно не набављају у маркетима те на кифлама више него добро зарађују.

ИНТЕГРАЛНЕ, СА СЕМЕНКАМА...

ОСИМ класичне "сендвич" кифле, пекаре широм престонице у понуду су уврстиле друге врсте. Тако се могу наћи интегралне кифле, са путером, са различим семенкама или оне од бундеве. Оне махом коштају између 20 и 35 динара.