AVIONI sa aerodroma "Lisičji jarak" u bitku protiv komaraca trebalo bi da krenu danas i sutra u večernjim satima, ukoliko ne bude padavina. Iako je prvobitno bilo reči da će se iz vazduha zaprašivati samo potez oko Velikog ratnog ostrva, ipak će biti tretirana šira područja u naseljima oko Dunava i Save.

Najezda insekata dovela je do odluke da se, uprkos preporukama da se komarci ne suzbijaju iz vazduha, poljopivredna avijacija pokrene.

- Suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona biće u periodu od 17.00 do 21.00, u zavisnosti od meteoroloških uslova - saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima. - Lokacije na kojima će biti sprovedena akcija su leva obala Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratno ostrvo, leva obala Save, od Ostružničkog mosta do blokova, desna obala Save - Makiško polje, Umka, Ostružnica uz reku, Ada Ciganlija i Ada Međica, u obimu od 6.000 hektara.

Pročitajte još - Komarci prete novim i sve opasnijim zarazama

Uporedo sa zaprašivanjem iz aviona, ekipe Zavoda za biocide punom parom tretiraju najkritičnija područja sa zemlje.

- Bez obzira na najavljeno zaprašivanje iz vazduha, nastavljamo zaprašivanje terenskim vozilima - kažu nadležni. - U prethodna dva dana zaprašivani su Palulula i Zemun.

Međutim, iako u Zavodu tvrde da se radi bez prekida, Beograđani i dalje ne osećaju potpune efekte zaprašivanja. Komaraca ima u svim delovima grada, pa od dosadnih krvopija niko ne može da se odbrani. Osim komarnika, sugrađani spas traže i u raznim preparatima.


SMETAJU INSEKTI, A SMETA I HEMIJA

GRAĐANI uglavnom negoduju zbog lošeg tretmana komaraca i krive gradske službe što nisu reagovale, ali ima i protivnika akcije. Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz jednog voždovačkog restorana u trenutku kada su ekipe zaprašivale komarce sa zemlje. U bašti su se nalazili i roditelji sa decom, pa su se zbog oblaka biocida zabrinuli kakve posledice može da ima po zdravlje.