RADNIK Borislav Ostojić (63) preminuo je u noći između 26. i 27. maja od povreda koje je zadobio posle urušavanja zida budućeg hotela u Čika Ljubinoj 9 u Beogradu, dok je njegov kolega Radomir Vidović (65) u stabilnom stanju, potvrđeno je, za "Novosti", u Urgentnom centru. Oba neimara su radila na crno, odnosno bez zaključenog ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.

U trenutku nesreće radnici su se nalazili na skeli kada se na njih obrušio zid s ploče trećeg sprata. Borislav Ostojić je zadobio teške povrede glave, dok je Radomir Vidović povredio nogu. Nepoznato je da li su imali zaštitnu opremu prilikom incidenta.

Kako su se reporteri "Novosti" u ponedeljak uverili, dan posle tragedije neimari neometano izvode grube građevinske radove na budućem hotelu. Radnici koje smo zatekli na gradilištu nisu bili raspoloženi da podele sa nama detalje tragedije, a nadređeni, prema njihovim rečima, nisu bili na gradilištu.

Pročitajte još - URGENTNI CENTAR SAOPŠTIO: Preminuo radnik na koga se obrušio zid u Čika Ljubinoj

Objekat u centru Beograda adaptacijom bi trebalo da postane hotel. Investitor je "Profileon plus" d. o. o., a izvođač radova "Milenijum tim". Dozvolu za izvođenje radova dalo je Ministarstvo građevinarstva, a grube radove izvodi VRR Construtions. Inspekcijski nadzor je u nadležnosti Odeljenja inspekcije rada u Beogradu.

Nadzorom inspekcije rada je ustanovljeno da se u poslovno-stambenom objektu dogodila kolektivna povreda na radu u kojoj je jedna radno angažovana osoba na crno zadobila tešku povredu sa smrtnim ishodom, a druga je teško povređena.

- Posle provere u bazi podataka Centralnog registra, utvrđeno je da je na dan nesreće u navedenoj preduzetničkoj radnji samo preduzetnik bio prijavljen, i to od 23. maja ove godine - kažu u Ministarstvu za rad. - Apelujemo na poslodavce da poštuju radnike i njihova prava, jer će u protivnom biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

foto Tanjug

Obojica radnika bila su armirači. Do kolektivne povrede došlo je, prema nalazu inspektora, u momentu kada se na ploči trećeg sprata obrušio kalkanski zid susednog objekta i pao na radnike koji su se nalazili na oplati ploče trećeg sprata. Oplata je propala zajedno sa armiračima i delom zida na prvi sprat, pri čemu su obojica pala sa visine od pet metara.

Pročitajte još - NESREĆA NA GRADILIŠTU U BEOGRADU: Zid se obrušio na radnike, Hitna pomoć odjurila na lice mesta, radnici na reanimaciji (FOTO)

U nedostatku radne snage, vlasnici gradilišta i preduzimači sve češće angažuju radnike koji su u sedmoj deceniji života, čak i za teške fizičke poslove. Mnogima koji u poznim godinama nisu stekli uslov za penziju, to je jedini način da zarade za život.

SLIČNA NESREĆA

SLIČAN incident na objektu u centru Beograda desio se u julu prošle godine, na samom početku građevinskih radova, kada je radnik pao sa skele visoke četiri metra. On je brzo prevezen u Urgentni centar, gde su mu konstatovane lakše telesne povrede.