VITEZ fest otvoren je u subotu na Kalemegdanu kod Despotove kule, na radost mnogobrojnih posetilaca. Vitezovi i njihovi gosti prodefilovali su prvo Knez Mihailovom ulicom do Gornjeg grada, gde je festival zvanično i otvoren.

A tamo je posetioce čekalo iznenađenje.

Šatori su bili razapeti svuda, a na svakom delu prostora odvijale su se borbe, ili neke druge aktivnosti. Mališani su mogli da jašu konja, da se upoznaju sa načinom kako se živelo Evropi u srednjem veku, da gađaju u metu uz pomoć luka i strele.

Borbe vitezova gledali su i Lav Vukelić (6) i njegov drug iz obdaništa Balša Hodžić.

- Vitezovi su super - priča maleni Lav. - Biću i ja tako hrabar kad porastem. Slikao sam se i sa šlemom viteza i sa mačem. A sad ćemo i da gađamo strelama metu.

U veštini streličarstva oprobali su se i Dušan (10), blizanci Katarina i Nikola (8) Jolić, koji su veštim manevrima pogađali metu.


PROČITAJTE JOŠ:
Za tezgu na Kalemegdanu 7.500 evra

Među gostima festivala prvi put su u Beograd došli i vitezovi iz Češke.

- Posetioci mogu da uđu u naše šatore, u kojima mi inače noćimo, da vide kako se živelo 14. veku - priča Sara Fojtu (25), koja podruku sa oklopnim ratnicima obilazi viteške festivale. - Sve pravimo ručno, od oružja, šatora, do odeće. Mi živimo istoriju i zato uživamo u ovom hobiju.

Vitez fest traje i danas od 12 do 19.30, pa ljubitelji mačevanja, borbi, streličarstva, mogu da uživaju u druženju sa hrabrim vitezovima.


GOSTI IZ SVETA

MEĐU pripadnicima viteškog reda koji su ovih dana gosti Srbije su i Kiril, Irina, Pavel, Vladimir iz Belorusije. Kažu da su oduševljeni srpskom prestonicom i gostoljubivošću domaćina. Na festivalu su učestvovali i pripadnici Žandarmerije, koji su učili mališane osnovama samoodbrane i pomagali im da se popnu uz veštačku stenu.