NA teritoriji Beograda, odnosno u njegovoj okolini na levoj obali Dunava, živi oko 350 divljih svinja, kažu iz prestoničkih lovačkih udruženja. Često znaju u potrazi za hranom da pojedu kukuruz sa polja ili razvale ogradu domaćinstva i naprave štetu. U većini slučajeva u susretu sa čovekom beže, ali ako su ranjene ili uznemirene, znaju da budu agresivne i napadnu čoveka! Lov na ove životinje dozvoljen je od 1. jula do 31. decembra!

PROČITAJTE JOŠ:Divlje svinje jure bicikliste

Ekipa "Novosti" zatekla je grupu lovaca na nasipu u prigradskom naselju Crvenka, gde je pre nekoliko dana biciklista Milan P. imao bliski susret sa ovom divljom životinjom. Navodno, vozio je bicikl i sišao da se malo odmori. U tom trenutku vepar ga je pojurio. Na sreću, uspeo je da pobegne i ostane nepovređen.

PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad: Uzbuna zbog divljih svinja

Lovci iz palilulskog naselja Crvenka su nam rekli da u rastinju na obali Dunava ima mnogo divljih svinja, koje tu najverovatnije doplivaju sa Velikog ratnog ostrva. Krda su pravila veliku materijalnu štetu, najčešće u poljima kukuruza. Šteta koju veprovi naprave kad provale na imanje će biti nadoknađena samo ako je to mesto bilo ograđeno.

PROČITAJTE JOŠ: Divlje svinje im obraše zasade

- Ove svinje naprave haos u polju, kao da je prošao tenk, pogotovo ako je veća grupa u pitanju - priča Crvenčanin Bora Marković. - Uglavnom čekaju noć pa tada kreću u pohod, jer su u stanju da pređu i do 40 kilometara za jedno veče. Nisu ni one glupe, ove godine su jele samo onaj kukuruz koji je preživeo sušu, one sasušene nisu ni pipnule.

PREPLIVAJU DUNAV DA je Dunav divljim svinjama omiljena reka za plivanje, dokazuju tri vepra koja su početkom septembra doplivala do Štranda u Novom Sadu. U ranim jutarnjim časovima, njih je primetio radnik obezbeđenja, a jedna svinja ga je i pojurila! On se popeo na binu i tako se spasao, a policija je na nekoliko sati blokirala ovaj deo za kupače, zbog opasnosti od "nezvanih gostiju". Na sreću, svinje su se uplašile i pobegle.

Kako su nam meštani pokazali, oko bara koje se nalaze između nasipa i Dunava se jasno vidi iskopana zemlja, koju su divlje svinje izrovale tražeći korenje, gliste, crve ili bilo šta hranljivo.

I iz Opštine Palilula kažu da je bilo prijava da su divlje svinje pravile štetu i jele useve.

- Građani su nam prijavili ovaj problem pre oko dva meseca, ali to nije u našoj nadležnosti, pa smo ih uputili na lovačka udruženja - rekli su za "Novosti" iz Opštine Palilula.

Žitelji ovog dela Palilule ne strahuju mnogo i kažu da u njihovom kraju ima mnogo šakala, fazana, jelena i lisica.

Javno preduzeće "Veterina Beograd" ima odgovornost, ali ne i nadležnost da interveniše prilikom ovakvih problema sa divljim svinjama.

- Sva divljač je u nadležnosti šumskih gazdinstava - rekao je direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić. - Ali ako divlja svinja slučajno zaluta u centar grada, mi bismo izašli na teren, uspavali je i pokupili, posle čega bi bila vraćena u prirodno stanište. To je standardna procedura u ovakvim slučajevima.


DOZVOLjEN LOV na samo 10 KM OD CENTRA!

LOVCI kažu da je Beograd jedinstven po tome što se na samo desetak kilometara od centra grada može doći u lov na sitnu, ali i na krupnu divljač.

- To nema nijedna svetska prestonica, da se u okolini grada može loviti skoro sva divljač, od divlje patke, lisice, jelena do divlje svinje - navodi jedan od lovaca.