Počinje trka i za privatne vrtiće

B. B.

01. 09. 2015. u 14:04

Danas počinje predaja zahteva za registrovn boravak u prestoničkim obdaništima koja nisu pod državnim patronatom

Почиње трка и за приватне вртиће

RODITELJI čiji mališani nisu upisani u državne vrtiće, od danas do 14. septembra mogu Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu predati zahteve za dotiranje boravka u privatnim vrtićima iz gradske kase. Do sada su izdate 2.803 odbijenice, a kod privatnika ima oko 3.000 slobodnih mesta.

Privatni vrtići nemaju kriterijume koji važe za upis u državna obdaništa, pa se mogu upisati i deca čiji roditelji nisu zaposleni ili je jedan nezaposlen.

Na spisku privatnih vrtića u kojima će iz gradskog budžeta biti pokriven deo troškova boravka mališana nalazi se 58 predškolskih ustanova. Među onima koji će zatražiti dotiranje iz gradske kase za plaćanje privatnog vrtića je najveći broj roditelja čija deca već pohađaju ove ustanove. Prema nezvaničnim procenama, u privatne predškolske ustanove je, pre uvođenja ovih novina, bilo upisano oko 2.000 mališana.

Roditelji koji budu upisali dete uz beneficiju u obavezi su da plate račun za prvi mesec u punom iznosu, a grad će im to refundirati. Prema podacima Sekretarijat za obrazovanje, cene u privatnim vrtićima se kreću od 180 do 400 evra, a iz gradskog budžeta će se uplaćivati najviše 22.160 dinara, dok će ostatak plaćati roditelji.


MALI: BEZ LISTA ČEKANJA DO 2018.

GRAD planira da 17 lokacija koje su predviđene za vrtiće, ponudi privatnicima kroz model javno-privatnog partnerstva.

- Grad će sa njima sklopiti ugovore na 10, 15 ili 20 godina. Oni će imati sigurnost u plaćanju, a grad neće morati sam da gradi vrtiće - rekao je gradonačelnik Siniša Mali, prilikom posete privatnom vrtiću "Trešnjober".- Očekujem da do kraja mandata ove vlasti više ne bude lista čekanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nemanja

01.09.2015. 14:41

Dama do Gradonacelnika u bas sexy sandalama.I to prosvetna ustanova.Neka odu u Francusku, Englesku...da vide kako su obucene radnice u prosveti!