PENZIONER Miodrag Milosavljević svakodnevno dolazi u Dobračinu 11. Društvo za brigu o starim licima koje se nalazi na ovoj adresi je mesto gde ovaj vremešni Dorćolac sa još oko 500 svojih vršnjaka - članova društva hita svakog jutra. Tamo se druže, čavrljaju "o svemu i svačemu", gledaju televiziju, igraju šah ili domine...


Društvo za brigu o starim licima opštine Stari grad je humanitarna organizacija koja postoji već 36 godina i jedinstvena je u našoj zemlji. Za svoje članove otvorena je svakog dana od 9 do 14 časova. Prestoničkim penzionerima na raspolaganju je za skoro sve što im je potrebno.

DODATNE AKTIVNOSTI PORED svakodnevne pomoći i podrške, koje Društvo za brigu o starim licima Stari grad pruža svojim članovima, volonteri organizuju i dodatne aktivnosti. Samo neke od njih su posete pozorištima, ili jednodnevni izleti. Za najugroženije penzionere, ova organizacija svakog maja obezbeđuje pakete pomoći sa osnovnim namirnicama i higijenom.

- Radimo po teritorijalnom principu i u svom sastavu imamo 16 mesnih zajednica - priča Branka Mrvajević, potpredsednica Društva. - Finansijski se o nama brine opština Stari grad, koja nam izlazi u susret za sve akcije. - Od članarine, koja po osobi na godišnjem nivou iznosi 350 dinara, namirujemo dažbine i komunalije. Odlično sarađujemo i sa Domom zdravlja Stari grad, Crvenim krstom, kao i centrom za socijalni rad.


Društvo trenutno broji 521 člana i o njima brine 27 volontera.


- Naši najstariji sugrađani ovde jednom nedeljno mogu dobiti besplatne lekarske, kao i pravne savete - nastavlja potpredsednica Društva, i sama penzioner. - Osim toga, tu smo za njih i za sve ostalo što im zatreba. Angažovali smo i volontere za terenski rad koji obilaze naše članove, pružaju im pomoć u kući, u održavanju higijene ili spremanju obroka. Imamo i majstore za sitne popravke u kući, kao i frizera koji se brine o njihovom izgledu po simboličnoj ceni.


Međutim, društvo, topla reč i osmeh je ono što sugrađanima koji dolaze u Dobračinu 11 najviše znači. Kako sami kažu, ne sećaju se ni da su bili mnogo mlađi ovako lepo zabavljali...