ZAVRŠNICE ŠAMPIONATA: Real i Trabzon pred promocijom

G. KELIĆ

30. 04. 2022. u 11:12

ŠAMPIONSKE trke u španskom i turskom prvenstvu uskoro dobijaju pobednike

ЗАВРШНИЦЕ ШАМПИОНАТА: Реал и Трабзон пред промоцијом

Karim Benzema foto AP

Prvenstvene trke u fudbalskoj Evropi polako ulaze do poslednjeg kruga, dok su one u Nemačkoj i Francuskoj završene i pre njega. Bajern Minhen i PSŽ su već prvaci. Na korak da im se pridruže u šampionskom vagonu su madridski Real u Španiji i Trabzon u Turskoj, kojima tri boda iz ovonedeljnog kola stavljaju krunu na glavu.

Madriđani posle spektakularnog prvog meča polufinala Lige šampione u kojem su u Mančesteru izgubili od Sitija sa 4:3, u subotu (16.15) na svom “Santijago Bernabeu” dočekuju Espanjol, a ukoliko ugrabe ceo plen i matematički će stići do 35. titule, četiri kola pre kraja. Tako nešto ne bi trebalo da im bude problem pošto su od košmarnog poraza od Barselone (0:4) zaređali četiri ligaške pobede i na krilima svemoćnog Karima Benzeme ruše sve pred sobom. Ukoliko savladaju i drugi katalonski tim, u preostalom delu sezone će moći da svu pažnju i snagu usmere ka “ušatom” trofeju i plasmanu u finale, dok će u ligaškim okršajima sa gradskim rivalom Atletikom, Levanteom, Kadizom i Betisom igrati bez apsolutno ijednog imperativa i verovatno izmešanog sastava, tim pre ako se budu našli u borbi za najprestižniji trofej 28. maja. Ovu situaciju bi mogli da iskoriste dva “davljenika”, Kadiz i  Levante koji imaju razloga da se nadaju kako protiv opuštenog “kralja” mogu do iznenađenja.

FOTO: Tanjug/AP

U identičnoj situaciji, samo u Turskoj, nalazi se ekipa Trabzona kojoj trijumf nad Antalijom (subota, 19.30) donosi prvu titulu posle 38 godina! Jasno je da taj meč, pred krcatim stadionom i slavljeničkom atmosferom, gotovo tera kladioce da zaokruže keca. Ipak, oprez nije na odmet, pošto izabranici trenera Abdulaha Avčija u zadnje vreme igraju dosta promenjivo, upisavši po pobedu, poraz i tri remija u poslednjih pet utakmica. Međutim, prošlonedeljni trijumf nad Adanom (3:1) u velikoj meri ohrabruje sve u bordo-plavim dresovima da konačni korak ka dugoočekivanom peharu mogu da naprave već ovog vikenda. Ako tu budu uspešni, poslednja tri okršaja u prvenstvu (Galatasaraj, Altaj i Bašakšehir) doćiće im kao revijalni, a i priprema pred revanš polufinala Kupa sa Kajzerijem koji dolazi desetog maja.

Profimedia

Svoju prvenstvenu kampanju su sa najvišim pohvalama okončali Bavarci, stigavši do desete uzastopne titule u Bundesligi. Bajernu je do kraja sezone od obaveza ostala još tri kola, od kojih prognozeri posebnu pažnju treba da obrate na onaj u kojem će osmog maja dočekati Štutgart, koji se nalazi u paklenoj borbi za opstanak. Ekipa sa juga zemlje trenutno drži poziciju koja vodi u plej-aut, sa četiri boda manje od Herte, koja se nalazi u nešto sigurnijoj zoni. Zato i nije toliko teško verovati kako se može dogoditi (ne)očekivano klizanje minhenskog velikana.

Klizanja bi trebalo očekivati i u narednim ligaškim utakmicama PSŽ koji je bez mnogo buke osvojio novu krunu u Francuskoj, međutim daleko da je to izgledalo autoritativno. Četiri meča su ostala da odigraju momci Maurisija Poketina kojima se na leto sprema veliko “čišćenje”. Nedavni remi sa Lansom (1:1) pokazuje da se Mesiju, Mbapeu, Nejmaru i ostaloj pariskoj “buržoaziji” ne igra fudbal. U ovom kolu (petak, 21.00) gostuju ekipi Strazbura, koju još uvek greje nada da će igrati Evropu dogodine, pošto ima samo bod manje od petoplasirane Nice i mesta koje vodi u Ligu konferencije. Uz to, potencijalna “mina” može da bude i dvoboj sa Troom koja bi baš u sudaru sa “svecima” mogla da prebrine brige oko opstanka u eliti.

FOTO: EPA

RASPORED DO KRAJA

Real Madrid

Espanjol D

Atletiko G

Levante D

Kadiz G

Betis D

Trabzon

Antalija D

Hataj     G

Altaj D

Bašakšehir G

Bajern M.

Majnc G

Štutgart D

Volfsburg G

PSŽ

Strazbur G

Troa D

Monpelje G

Mec D

     

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)