Da li je ovo trenutak posle koga će Boston jasno videti pehar?

V.D.

10. 06. 2022. u 15:25

U subotu od 3 časa ujutru očekuje nas četvrti susret finala najjače košarkaške lige na svetu između Boston Seltiksa i Golden Stejt voriorsa.

Да ли је ово тренутак после кога ће Бостон јасно видети пехар?

Foto: Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP

Ako se može reći da su prva dva meča protekla prema očekivanjima (da, s obzirom na skor Bostona u gostima u plej-ofu protiv najtežih mogućih protivnika, Bruklina, Baksa i Majamija, bilo je realno da dobiju jedan meč u zalivu), treća utakmica je donela pomalo neočekivani rasplet. Pri tome ne mislimo na pobedu domaćina, u bici za prsten je bukvalno sve moguće, može da ode na bilo koju stranu, već sam tok meča je možda stvorio lažnu sliku.

Ako pogledate rezultat, 116:100, mogli biste možda da zaključite da su Kelti lako dobili.

Ali odlučio je "blekaut" Voriorsa u poslednjoj četvrtini, samo 11 poena (treći najgori učinak po četvrtini u istoriji plej-of finala NBA lige). Sad, delom je to posledica strašne odbrane Bostona koju predvodi najbolji defanzivac lige Markus Smart, ali i delom nesnalaženja Golden Stejta u odlučujućim trenucima i činjenice da su bili osuđeni na dva igrača, što je put u poraz.

Objasnićemo.

Naime, Golden Stejt traži prednost u dužini klupe, što smo, izgleda sa pravom, dovodili u sumnju. Istina je da sve to strašno zvuči kada možete da Pula, Portera Džuniora i ostale dodate na gotovo Ol-Star petorku, ali Boston može da parira u svakoj liniji. Uspeli su da oporave Roberta Vilijamsa Trećeg, on je, iako rovit, očekivano "iks faktor" u seriji, patrolira reketom, pa je Golden Stejt osuđen na šut spolja.

Tu dolazimo do poente.

Naime, iako je Tompson izašao iz "bunara" u trećem meču, iako je Kari pogađao, kada se osudite na šut, a pri tome imate neravnotežu u linijama (mnogo bolje bekove nego reket), u najvažnijim utakmicama previše zavisite od toga da se većina stvari poklopi.

Drugim rečima, nije slučajno što Boston insistira na reketu, što su dobili skok, što kada pojačaju odbranu, uvode Voriorse u svoju šemu. I pre finala smo rekli, ma kakvi strelci bili Tejtum i Džajlen Braun, najbolja šansa za "Seltikse" leži u reketu i u odbrani. Golden Stejt ne može da pobedi sa šutom ispod 50%, videlo se u trećoj utakmici, ali i na startu serije kada je Boston napravio brejk, iako izmoren od majstorica sa najbolji timovima Istoka. Malo ko može da se pohvali da je imao tako težak put do završnice kao Udokin tim.

Oni se pitaju, ma kako se ne slagali navijači Voriorsa, jer Boston je tim koji ima više oružja od rivala. Ako napravite 16 skokova pod protivničkim košem, to je nešto što rival teško može da svede na neku razumnu granicu.

Ono što možda može da hrabri goste je što nisu igrali dobro ni kada su imali aktivan rezultat. Kari će i pored sitne povrede biti u timu, ali nisu dovoljni on i Tompson, moraju bolje da šutiraju, moraju da nekako zatvore reket, da ne dozvole više poena iz druge šanse (Boston ih je imao 11 više, što u ovako tesnom odnosu kvaliteta obično predstavlja ključ). Podrazumevamo da i jedni i drugi mogu da pogode za tri poena, to nije bilo sporno, ali na žalost gostiju to ne odlučuje u ovom finalu.

Jer, ono što bi se nazvalo sporednim ulogama, iako to ne možete da kažete za jednog Markusa Smarta je na strani Bostona. Ako opet Tejtum, Braun i Smart iskombinuju oko 80 poena, tu je priča gotova.

Market je brzo reagovao posle treće utakmice, sada je Boston veliki favorit za titulu.

Što se tiče četvrtog meča, hendikep je -3.5, kao i u trećoj utakmici. Ponovimo, nemojte da vas +16 na kraju zavara, neće se ponoviti da Golden Stejt da 11 poena za četvrtinu.

Ali šta verovatno hoće?

Prvo, teško je verovati da mogu mnogo da podignu ofanzivnu produkciju.

Zbog toga, pokušajte sa:

14596 Boston - Golden Stejt gosti daju manje od 105,5 poena (1.87)

14596 Boston - Golden Stejt poslednja četvrtina manje od 52,5 poena

14596 Boston - Golden Stejt 2 prva četvrtina (2.12)

Drugo, ako pogledamo strelce, nismo sigurni da je jedna utakmica dovoljna da tvrdimo da je Klej Tompson izašao iz “rupe” pa bismo tu probali minus poene.

Sa druge strane, izgleda da atletski gosti ne mogu da pariraju Džajlenu Braunu, on bi mogao da bude najvažniji čovek u četvrtom meču. Pogledajte statistiku, u dve pobede dao je 27 i 25 poena, ako Boston bude dobio njega, treba opet očekivati na 24+ ili tako nešto.

68934 Džajlen Braun više od 24,5 poena

68956 K. Tompson manje od 20,5 poena

Kod Voriorsa, neko će osim Karija i eventualno Tompsona morati da povuče, ako verujete u Voriorse probajte kombinaciju dvojke i plus poena, zaista je teško videti da pobede na mali rezultat ili da spuste Seltikse kao u drugom meču.

15596 Boston - Golden Stejt 2&više od 214,5 poena (3.85)

Ovo je ključna utakmica, ako Boston pobedi, Golden Stejtu bi trebalo malo čudo da okrene rezultat.

No, da sačekamo, kako rekosmo, ovakve utakmice uvek mogu da odu na bilo koju stranu.

Na AdmiralBet možete da se uz najrazličite opklade na ishod, kladite i na poene igrača, a čeka vas tokom dana i široki specijal

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju