MILAN OSLABLJEN U DERBIJU DELA MADONINA? Finale Lige šampiona u avgustu je delovalo kao san za Inter

O. M.

10. 05. 2023. u 18:39 >> 18:39

GRADSKI rivali Milan i Inter sastaju se ove srede u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona.

МИЛАН ОСЛАБЉЕН У ДЕРБИЈУ ДЕЛА МАДОНИНА? Финале Лиге шампиона у августу је деловало као сан за Интер

FOTO: Tanjug/AP

Utakmica će se odigrati na stadionu koji ova dva kluba dele, "Đuzepe Meaca" ili "San Siro" kako više vole da ga zovu navijači današnjeg domaćina Milana, jer je Meaca legenda Intera, mada je dve sezone nosio i crveno-crni dres, a najveće uspehe ipak ostvario u plavom, nacionalnom.

Biće ovo 236. zvanični "derbi dela madonina", a mali jubilej kad su u pitanju susreti u okviru Lige šampiona - peti put će ukrstiti kopačke "rosoneri" i "nerazuri". Za razliku od ukupnog skora u kome malu prednost ima Inter, 87:79 u pobedama uz 69 nerešenih, u Ligi šampiona prednost je na strani Milana, a "interisti" se nijednom u četiri dosadašnja susreta nisu radovali pobedi (po dva trijumfa Milana i dva remija). 

Prvi "evroderbi" desio se u polufinalu Lige šampiona 2003. godine kada je Milan prošao dalje zahvaljujući tada važećem, a u slučaju ova dva kluba pomalo bizarnom, pravilu "gola u gostima". Na nesreću po Inter, taj klub je bio nominalni domaćin revanša koji je završen rezultatom 1:1, dok u prvom susretu nije bilo golova. Kasnije je Milan u finalu bio bolji od još jednog italijanskog tima, Juventusa i stigao do šeste titule prvaka "Starog kontinenta".

Sledeći "evroderbi" desio se već dve sezone kasnije, ali u četvrtfinalu. Milan je u prvoj utakmici pobedio sa 2:0, a revanš je prekinut posle 72 minuta igre pri vođstvu "rosonera" od 1:0 jer su navijači Intera u teren ubacivali baklje. Kasnije je registrovan par-forfe 3:0. Milan je otišao dalje, opet do finala gde je u legendarnoj utakmici poražen na penale od Liverpula.

Oba derbija ove sezone u Seriji A pripala su "domaćinu". Milan je u septembru pobedio sa 3:2 golovima Olivijea Žirua i dvostrukog strelca Rafaela Leaa. Prvi gol na utakmici postigao je Brozović za Inter, dok je konačan rezultat postavio Edin Džeko. U februaru je Inter ostvario minimalnu pobedu golom Lautara Martineza. Inter je u međuvremenu osvojio Superkup Italije ubedljivom pobedom nad Milanom na stadionu "Kralj Fahd" u Saudijskoj Arabiji. Strelci u pobedi od 3:0 bili su Dimarko, Džeko i Lautaro Martinez.

Milan je prošle sezone preuzeo "skudeto" od Intera, ali ga je ove godine "prosledio" novom šampionu Napoliju, ekipi koju je eliminisao u četvrtfinalu Lige šampiona (1:0 i 1:1). Prethodno je kao drugoplasirani tim grupe "E" igrao protiv Totenhema u osmini i eliminisao ga jednim golom u dve utakmice koji je postigao Braim Dijaz. Na četiri utakmice eliminacione i dve poslednje u grupnoj fazi, u kojima je sa po 4:0 pobedio zagrebački Dinamo i Salcburg, Milanov jedini primljeni gol je onaj u završnici revanša protiv Napolija, koji je Osimen postigao kada je pobednik dvomeča već odavno bio poznat.

Inter je takođe kao drugoplasirani u grupi, na isti način kao Milan protiv Totenhema - jednim golom (strelac Romelu Lukaku), eliminisao Porto. Zatim je u četvrtfinalu izbacio Benfiku, pobedom od 2:0 u Lisabonu i golovima ispunjenom revanšu na "Meaci" 3:3.

Uprkos dugim serijama neporaženosti u kojima se i jedni i drugi trenutno nalaze, plasman u Ligu šampiona naredne sezone preko italijanskog prvenstva je pod znakom pitanja, pa bi se moglo desiti da poraženi iz ovog dvomeča naredne godine zaigra u jednom od dva preostala evropska takmičenja. To bi se doduše moglo desiti i pobedniku, osim ako, naravno, ne osvoji ovogodišnje izdanje, što neće biti lako protiv drugog finaliste, bio to branilac titule Real Madrid ili šampion Engleske Mančester siti koji je u nezaustavljivoj formi ovih dana.

Milan je nanizao devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima, ali je sa čak pet remija i dva poraza u poslednjih deset kola Serije A pao na peto mesto na tabeli. U isto vreme Inter je ostvario čak četiri poraza, što je tek donekle popravio sa četiri uzastopne pobede, pa se sve češće govori na "čizmi" da se Simoneu Inzagiju sprema otkaz ukoliko ne osvoji Ligu šampiona i Kup Italije, mada ni u tom slučaju nije mu sigurna stolica.

- Želimo da verujemo i da se nadamo da ova dva meča mogu da nam donesu finale koje je u avgustu izgledalo kao san - optimističan je bio Inzagi na konferenciji za medije dan uoči utakmice.

Za današnju utakmicu pod znakom pitanja u redovima Milana je Rafael Leao koji je zbog povrede mišića već u desetom minutu napustio teren na utakmici protiv Lacija. Zamenio ga je Salemakers, koji će verovatno i danas dobiti prednost u odnosu na Anta Rebića ukoliko Portugalac ne bude spreman.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: X2&0-3 (kvota 1,70) 

 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

29. 04. 2024. u 12:24

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave