DERBI FRANCUSKE RIVIJERE: Monako ne želi da gubi korak za ''svecima'', Nica pokušava da uhvati evropski voz

M.T.

26. 02. 2023. u 11:30

''ORLOVI'' bez pobede protiv ''kneževa'' na poslednjih sedam mečeva.

ДЕРБИ ФРАНЦУСКЕ РИВИЈЕРЕ: Монако не жели да губи корак за свецима, Ница покушава да ухвати европски воз

FOTO: Tanjug/AP

Fudbaleri Monaka i Nice danas od 17.05 odigraće u okviru 25. kolu Lige 1 poslednji ovosezonski derbi Francuske rivijere na stadionu ''Luj II'' u kneževini. Dva kluba udaljena su samo 20 kilometara pa je osim fudbalskog ovde u pitanju i stvar geografskog prestiža.

U novoj godini Monako je primer konstantnosti kada je u pitanju francuski šampionat pošto su ''kneževi'' neporaženi na svih osam odigranih mečeva u Ligi 1, zabeleživši šest pobeda i dva nerešena rezultata. Monako je u seriji od četiri pobede u domaćem prvenstvu, a u prethodnom kolu je savladan Brest. Međutim, u Ligi Evrope domaćin je propustio priliku da se plasira u osminu finala pošto je posle pobede u prvom meču od 3:2 nad Bajerom, nemački klub uspeo da nadoknadi minus i izbori produžetke, a zatim i penale u kojima je uspeo da eliminiše ''kneževe''.

Serija dobrih rezultata u Ligi 1 dovela je Monako do treće pozicije u šampionatu sa 50 osvojenih bodova što donosi plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Marselj mu beži dva boda, dok je lider Pari Sen Žermen udaljen sedam poena, pa ni titula još uvek nije u potpunosti otpisana.

Nica je takođe u veoma dobroj formi u 2023. ''Orlovi su na osam utakmica u francuskom šampionatu pet puta pobedili uz dva remija i jedan poraz. Gost je bio u seriji od četiri pobede, da bi u prošlom kolu remizirao bez golova sa Remsom. Nica nije imala obaveze u Evropi pošto je u Ligi konferencija obezbedila direktan plasman u osminu finala, pa je tim trenera Didijea Dižara odmorniji od Monaka. Nica je trenutno na devetom mestu sa 38 bodova, šest daleko od mesta u evro kupovima i ''orlovi'' još uvek imaju dobru šansu da kroz šampionat ponovo obezbede izlazak na evropsku scenu.

Filip Klemen još uvek ne može da računa na Vandersona i Giljerma Maripana zbog povreda, dok bi Želson Martins i Ruben Agilar mogli da budu u sastavu, mada to nije još uvek sigurno. Kevin Foland se našao na klupi u meču protiv Bajera posle oporavka od povrede i definitivno će biti na raspolaganju.

Nica takođe ima određenih kadrovskih problema. U timu još uvek neće biti zbog povreda Marćina Bulke, Jusefa Atala, Nikolasa Pepea i Džoa Brajana. Kasper Šamjhel je u prošlom kolu sačuvao mrežu odbranivši penal Balogunu iz Remsa i to je njegova osam utakmica u sezoni u kojoj nije savladan.

Biće ovo 123. derbi Francuske rivijere, a Monako je uspešniji sa 56 pobeda. Nica je slavila 34 puta dok su 33 utakmice završene nerešenim rezultatom. Na poslednjih deset mečeva današnji domaćin je potpuno dominantan sa sedam pobeda, dok je Nica slavila samo dva puta, a viđen je i remi. Nica već sedam utakmica nema trijumf protiv ''kneževa'' koji su je pobedili na otvaranju sezone rezultatom 0:1.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024