Nastavlja li se bajka iz zemlje čokolade?

V.D.

29. 07. 2022. u 13:45

U drugom kolu belgijske Džupiler pro lige videćemo okršaj dva kraljevska kluba

Наставља ли се бајка из земље чоколаде?

FOTO: FK Partizan

Večeras od 20.45 na stadionu "Džoze Marien" u Briselu Union Sent Žiloaz dočekaće Šarlroa.

Prošle sezone cela svetska fudbalska javnost čula je za čudo iz Brisela koje je zasenilo slavu Anderlehta.

Prošle sezone u prvu ligu, posle skoro pola veka odsustva, tačnije 48 godina, vratio se Union. Otkako su ispali 1973. godine, mučili su se po drugoligaškim, trećeligaškim pa i četvrtoligaškim takmičenjima.

A nekad su bili sila.

Osnovani su pre Anderlehta, bili su klub koji je obeležio fudbalske početke u Briselu i Belgiji. U 39 sezona belgijskog prvenstva pre Drugog svetskog rata, Union Sen Žiloaz je osvojio 11 titula i bio najtrofejniji klub tamošnjeg fudbala. Imao je seriju od 60 mečeva bez poraza, što je i danas rekord belgijskog fudbala.

Posle Drugog svetskog rata se sve promenilo.

Počela je dominacija Anderlehta i ostalih. Union Sen Žiloaz je prvi put ispao iz lige 1948. godine, brzo se vratio, ali nikada više nije osvojio trofej.

Međutim, sve se promenilo pre četiri godine kada je klub preuzeo čuveni poker igrač Toni Blum koji je u svetu klađenja i ove kartaške igre poznatiji kao Gušter.

Da bi Sent Žiloaz izborio mesto u elitnom rangu, uloženo je preko 20 miliona evra.

Doveden je sadašnji trener Anderlehta Feliks Mazu koji je uspeo ovu ekipu da odvede u kvalifikacije za Ligu šampiona. Dugo je Union bio lider prvenstva, ali su na samom kraju u plej-ofu posustali i zauzeli drugu poziciju.

Zanimljivo je da je Feliks Mazu u Evropu izveo i večerašnjeg gosta ekipu Šarlroa.

Ekipa trenera Karela Gereca svakako je oslabljena u odnosu na prošlu sezonu jer se u matični klub Brajton vratio najbolji igrač iz prošle sezone Deniz Undav.

Tim iz prestonice je u prvom kolu remizirao u gostima sa Sent Truidenom, dok je njegov rival trenutni lider na tabeli jer je u prvom kolu "tukao" Eupen sa 3:1.

U ovom meču je teško prognozirati pobednika jer domaću ekipu čeka za četiri dana istorijski meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada će biti domaćin prošlogodišnjem finalisti Lige Evrope, Glazgov Rendžersu.

NAŠ TIP: 1X&0-3 (kvota 1,73)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)