LITIJA PROŠLA TRGOM I NAJLEPŠOM ULICOM: Kikinda proslavila Slavu grada

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 05. 2021. u 15:24

ZA razliku od prošle godine, kada je zbog pandemije na slavu grada, letnjeg Svetog Nikolu, izostala litija ulicama grada, danas je Kikinda ovaj datum proslavila kako dolikuje. Najpre litrugijom u hramu Sv. Nikolaja, a potom svečanom litijom.

ЛИТИЈА ПРОШЛА ТРГОМ И НАЈЛЕПШОМ УЛИЦОМ: Кикинда прославила Славу града

Foto: R. Šegrt

Ovaj svetac je dupli praznik, jer je i hramovna slava i obeležava se od 1769. godine, kada je započeta izgradnja ove crkve u centru grada. Svečana litija prošla je gradskim trgom, od crkve do Gradske kuće, a odatle Ulicom braće Tatić, pa onda najlepšom gradskom i jednom od najlepših zelenih ulica u svetu, Generala Drapšina. Najupečatljiviji detalj ove svečarske kolone svakako je bila velika ikona Sv. Nikole, koju su ove godine na ramenima nosili pripadnici Vojske Srbije. Ikona je rad Kikinđanke Sandre Stanković, ikonopisca koja ju je oslikala pre tri godine baš za gradsku slavu.

U svačanoj povorci, osim gradonačelnika Nikole Lukača i gradskih funkcionera, bili su i republički i pokrajinski poslanici, brojni vernici i građani. Na kraju je u Gradskoj kući upriličeno rezanje slavskog kolača, a kum slave bio je predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

Foto: R. Šegrt

- Danas se molimo za ovaj grad, za sve one koji su na putu, one koji rade na poljima i privređuju ovom gradu, za sve koji su u bolnicama i kojima je pomoć potrebna. Naš narod se seti gospoda kada mu je najteže, a mi vas pozivamo da i onda kada ide sve kako treba, setite gospoda. Neka vas gospod umudri da mudro upravljate ovim gradom i da budete na korist svim građanima - poručio je u svojoj besedi sveštenik Vujadin Stokić.

Organizovanje slave grada je nakon Drugog svetskog rata ukinuto, a obnovljeno je 2006. godine. Svečana litija prvi put je organizovana 2017. godine i od tada ovaj svetac zajednički slave Grad i Pravoslavna crkvena opština.

- Jedni drugima treba da pomažemo, posebno u ovim teškim vremenima, treba da budemo mudri i da zajednički imeo napred - rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Foto: R. Šegrt

 

SLAVSKI KOLAČI

Održano je tradicionalno takmičenje u pravljenju slavskih kolača. Od 22, najbolji je bio onaj koji je umesila Tanja Nožica. Kolač najlepšeg ukusa imao je Dom učenika, a izgleda Milica Ristić.

- Iako odavno pravim ovakav kolač, sada sam se baš trudila. Iipak, nisam očekivala da će biti najbolji. Već četiri godine učestvujem i lep je osećaj- priznala je Nožica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024