KOŠNICE BRANE OD OTROVA: Proizvođači meda u Bačkoj burno reagovali na najavu prskanja korova uz kanale

Z. Rajić

21. 05. 2021. u 22:22

PČELARI iz Bačke energično su reagovali na najavu hemijskog tretiranja korova duž melioracionih kanala, zbog čega su upozoreni da izmeste košnice kako ne bi došlo do trovanja pčela.

КОШНИЦЕ БРАНЕ ОД ОТРОВА: Произвођачи меда у Бачкој бурно реаговали на најаву прскања корова уз канале

Foto Privatna arhiva

U dopisu Vodoprivrednog društva (VD) "Dunav" iz Bačke Palanke, pčelarima je saopšteno da će prskanje herbicidima biti sprovedeno na svim kanalima u ovoj i opštinama Bački Petrovac, Bač, Apatin i Odžaci i delu novosadskog atara - Kać i Budisava.

- Većina pčelinjaka trenutno se nalazi uz hidrosistem DTD, gde se čeka početak bagremove paše. Mnogi od tih pčelinjaka su stacionirani, što znači da se ne mogu pomerati, a i teško je skloniti pčele, jer one lete do pet kilometara na cvetove i vodu - objasnio je Rade Stevanović, predsednik Pčelarskog društva "Dunav" u Apatinu i član IO Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), zadužen za region Bačke.

U zajednici sloga i snaga

Milan Bulajić, predsednik Udruženja pčelara "Jovan Živanović" u Novom Sadu, ističe da je sastanak u "Ciklonizaciji" pokazao slogu i snagu pčelara.

- To je zato što je pčelarstvo postalo ozbiljna privredna grana, kojom se bavi veliki broj gazdinstava - kazao je Bulajić.

Pčelari su zato razgovarali sa predstavnicima preduzeća "Ciklonizacija" u Novom Sadu, kojem je povereno uništavanje divljeg rastinja uz kanale. Tom sastanku su prisustvovali i profesori sa Departmana za zaštitu bilja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji obavljaju nadzor nad tim poslom.

REAKCIJA Rade StevanoviĆ, Foto Privatna arhiva

- Iako smo u suštini protiv suzbijanja korova otrovima, umireni smo, jer se ispostavilo da neće biti tretirani svi kanali, kako je pisalo u dopisu VP "Dunav", nego samo suvozemni, uz koje ne stavljamo košnice - rekao je Stevanović.

ZAPRAŠIVANjE POSLE 20 ČASOVA

Skup u "Ciklonizaciji" je za pčelare bio koristan i zato što je postignut dogovor da se zaprašivanje komaraca iz aviona obavlja posle 20 časova, kad se pčele izletnice vrate sa paše.

Dario Aćimović, menadžer za odnose s javnošću "Ciklonizacije", naveo je da će od 23.000 kilometara kanalske mreže u Vojvodini, korov biti prskan na oko 1.000 kilometara.

- Reč je o kanalima bez kojih bi Vojvodina bila močvara, i zato moraju biti u funkciji, za šta poljoprivrednici plaćaju naknadu za odvodnjavanje. Neće se prskati korita tih kanala da se pčele ne bi otrovale vodom. Ako uz neki od tih kanala bude pčelinjaka, taj prostor neće biti tretiran - poručio je Aćimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri