KREPILI SE LEGIONARI I RUDARI: Otvorena izložba „Poslednje utočište je Banja"

G. ĆIROVIĆ

19. 05. 2021. u 15:46

U ZAMKU kulture u Vrnjačkoj Banji otvorena je izložba eksponata pronađenih na arheološkim nalazištima u obližnjim Vranešima, Gračacu, kao i na Goču i drugim lokalitetima, pod nazivom „Ultimum refugium balnea est – Poslednje utočište je Banja“, autorke Jelene Borović Dimić, višeg kustosa i arheologa.

КРЕПИЛИ СЕ ЛЕГИОНАРИ И РУДАРИ: Отворена изложба „Последње уточиште је Бања

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Prema njenim rečima, izložba za cilj ima da pokaže ko je živeo na vrnjačkoj teritoriji u rimskom periodu pre dve hiljade godina, u provinciji Gornja Mezija.

- Malo se zna šta je Gornja Mezija sve obuhvatala. Ne zna se da je između Kraljeva i Čačka zapravo bila granica između provincije Dalmacije i Gornje Mezije, a imamo amfore iz Dalmacije u kojima se prevozilo vino ili ulje. Na kraju ovog istraživanja, našli smo 58 lokaliteta koji pokazuju da je Vrnjačka Banja bila živo naseljena u to vreme – rekla je Jelene Borović Dimić na otvaranju izložbe.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

 

Ona je naglasila da se ispostavilo da se Vrnjačka Banja nalazila na teritoriji koja je u to vreme bila bogata zlatom i srebrom, olovom, cinkom i gvožđem.

- Ovde se lekovitom vodom nisu lečili samo rimski legionari već i rudari. To je značilo i više lekara na ovom prostoru čime se pokazuje značaj cele teritorije kao lečilišnog mesta tog doba.

Otvaranju je prisustvovao i predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović, a zainteresovani će izložbu u Zamku kulture moći da pogledaju do 10. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove