SEĆANJE NA PROGLAŠENJE SRPSKE VOJVODOVINE: Povodom 173. godišnjice Majske Skupštine u Sremskim Karlovcima

J.SIMIĆ

14. 05. 2021. u 14:17

U ZNAK sećanja na Majsku skupštinu, koja je od 1. do 3. maja po starom, odnosno od 13. do 15. maja po novom kalendaru 1848. godine održana u Sremskim Karlovcima a na kojoj su Srbi u okviru Austrougarske progalasili srpsku Vojvodovinu, juče su ispred spomen-table na zgradi Magistrata u ovoj varošici položeni venci.

СЕЋАЊЕ НА ПРОГЛАШЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈВОДОВИНЕ: Поводом 173. годишњице Мајске Скупштине у Сремским Карловцима

Foto: J.S.

U delegaciji koja je odala počast dičnim precima bili su : predstavnici Skupštine AP Vojvodine – potpredsednik Skupštine Nemanja Zavišić i generalni sekretar Nikola Banjac,te predstavnici sremsko-karlovačke Opštine – predsednik Aleksandar Saša Stojkečić i predsednik Skupštine opštine Boban Petković, direktor JKP “Belilo” Radoslav Janković, kao i delegacije Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. iz Beograda i Novog Sada, koje je predvodio Ivan Stratimirović, potpredsednik Gradskog odbora SUPRS Beograda i praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Pored Stratimirovića, ovoj svečanosti je prisustvovao i Džon Bosnić iz Kanade sa sinovima Dušanom i Pavlom.Oni su potomci srpskog narodnog kapetana Todora Bosnića, jednog od junaka bitke kod Sentomaša (današnji Srbobran) pre 173.godine.

Foto: J.S.

Revolucionarna zbivanja 1848. godine zahvatila su više evropskih zemalja,a prošila su se i na Habsburšku monarhiju u čijem sastavu su bili i delovi današnje Vojvodine. U prvim danima revolucionarnog pokreta Srbi su se našli pod istim zastavama sa Mađarima, ustalim protiv austrijske vlasti, verujući da se stvara demokratska Ugarska, kao zajednica ravnopravnih naroda. Međutim, ubrzo je došlo do razlaza dva naroda jer ugarski predstavnici na čelu sa Lajošem Košutom nisu garantovali Srbima pravo na isticanje sopstvene nacionalnosti kao ni srpskog jezika i ćirilice.Košut je rekao da „pod svetom krunom mađarskom“ , ne može da prizna nijednu drugu nacionalnost osim - mađarske.

Stoga su na Majskoj skupštini, okupljeni predstavnici srpskog naroda proglasili Srpsku Vojvodinu kao posebnu autonomnu teritoriju koja bi obuhvatila najveći broj pripadnika srpskog naroda u u južnoj Ugarskoj. Za srpskog vojvodu izabran je graničarski pukovnik Stevan Šupljikac. Karlovačka mitropolija uzdignuta je na rang patrijaršije, a mitropolit karlovački Josif Rajačić proglašen za srpskog patrijarha. Odluke Majske skupštine, oduševljeno prihvaćene od celog srpskog naroda, postali su temelj političke borbe Srba u Austrijskom carstvu.

Ta borba krunisana je sedam decenija docnije prisajedinjenjem Kraljevini Srbiji - Bačke,Baranje,Banata i Srema 25.novembra 1918.godine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu.

GENERAL ĐORĐE SRPSKI „VOŽD“

IVAN Stratimirović, praunuk narodnog generala Đorđa Stratimirovića (1822 -1908) koga se srpski narod u Ugarskoj prozvao voždom,ističe za „Novosti“ da je njegov slavni predak, inače sinovac čuvenog karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića, imao svega 26 godina kada je postao srpski komandant.Istorija ga pamti prvenstveno kao komandujućeg srpskih dobrovoljaca iz Šajkaša i dobrovoljaca iz Srbije koje je predvodio Milivoje Blaznavac.Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobedu nad Mađarima 12. juna 1848. godine u Sremskim Karlovcima nad višestruko moćnijom vojskom generala Janoša Hrabovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!