OBELEŽEN DAN EVROPE U CENTRU NOVOG SADA: Saradnja sa EU donosi buduće zajedničke projekte

S.BAJIĆ

10. 05. 2021. u 16:41

KARAVAN Evropske unije, povodom Dana Starog kontinenta, zastao je danas na novosadskom centralnom, Trgu slobode, obogaćen nizom zanimljivih sadržaja, instalacija, izložbi i prikaza primera uspešnih praksi saradnje evropskih institucija i Srbije.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПЕ  У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА: Сарадња са ЕУ доноси будуће заједничке пројекте

Foto: N.Karlić

Taj karavan će tokom meseca posetiti 11 gradova u Srbiji a manifestaciju, koju pored delegacije EU u našoj zemlji, organizuje i EU Info Point, otvorili su Miloš Vučević, novosadski gradonačelnik i Mateja Norčič- Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji.

- Zbog epidemiološke situacije, dugo vremena nismo imali slično okupljanje u centru grada i nadamo se da je ovo vesnik boljeg vremena. Karavan EU nije slučajno u našem gradu, jer je Evropa u svakom slovu istorije Novog Sada, posebno kada se pogledaju njegov istorijski narativ i današnjica. Deveti maj obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom 1945. godine, a na taj veliki dan, pet godina kasnije, uspostvaljen je i koncept zajednice evropskih država. Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope, Evropska prestonica kulture, Grad koji je realizovao mnogo investicija sa evropskim institucijama, ali i sa privatnim kompanijama iz zemalja EU.

Foto: N.Karlić

 

Imamo odličnu saradnju sa amabasadom EU u Srbiji, a najvažniji zajednički projekat jeste izgradnja Žeželjevog mosta sa svim saobraćajnicama. Ulazimo u buduće zajedničke projekte, pred nama su izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom i Instituta Biosens, odnosno centra izvrsnosti, kao i spoj informacionih tehnmologija i tradicionalne poljoprivrede– rekao je gradonačelnik Vučević.

Sa svoje strane, Mateja Norčič - Štamcar, naglasila je da ideja EU počiva na konceptu saradnje, koji zapravo podstiče mir, solidarnost i ekonomski rast.

Foto: N.Karlić

 

- Karavanom kroz Srbiju želimo da predstavimo građanima podršku koju EU pruža ukupnoj zajednici. Saradnja sa Srbijom traje 20 godina. Prošle godine EU je uspostavila mehanizam za borbu protiv posledica pandemije koji je otvoren za države članice, ali na taj način je profitirala i Srbija kojoj je bilo namenjeno 66 miliona evra. U Vojvodini sarađujemo u brojnim oblastima kao što su kultura, nauka, životna sredina, a tu su i programi prekogranične saradnje – istakla je Norčič – Štamcar i naglasila da već šest godina u Novom Sadu deluje i EU info kutak koji približava EU Srbiji.

"OKRUŽI SE" U CENTRU GRADA

U centru grada postavljena je i umetnička instalacija „Okruži se“, rad studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Ivane Mitrović, Iskre Race, Katarine Klif i Iris Sinta- Maruto, uz profesorku Biljanu Branković, na temu „Evrope je ovde“.

-Omogućeno nam je da naš koncept o jedinstvu i solidarnosti realizujemo. Naš rad „Okruži se“ inspirisan je vrednostima EU, demokratijom i slobodom a inspirisane smo da podstaknemo ljude da se solidarišu bez obzira na različitosti- rekla je Ivana Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna