NESTAŠICA JAGANJACA, ALI VENAC ZA ZDRAVLJE NIJE IZOSTAO: Pirotski Romi i stočari tradicionalno obeležili Đurđevdan uz ražanj i običaje

V. Ć.

07. 05. 2021. u 11:06

PIROTSKI Romi i stočari obeležili su Đurđevdan. Najveselije je bilo u romskom naselju u Pirotu, ali i u belopalanačkoj Murici, gde se tradicionalno sprema jagnjeći ražanj i dočekuju gosti.

НЕСТАШИЦА ЈАГАЊАЦА, АЛИ ВЕНАЦ ЗА ЗДРАВЉЕ НИЈЕ ИЗОСТАО: Пиротски Роми и сточари традиционално обележили Ђурђевдан уз ражањ и обичаје

Foto V. Ć.

Đurđevdan je i seoska slava u najudaljenijem pirotskom selu Zaskovci, koje se nalazi podno Midžora. Ovog proleća je, međutim, bilo problema oko nabavke jagnjetine koje nema u slobodnoj prodaji, a u mesarama se razgrabi čim stigne.

Za uskršnje i prvomajske praznike jagnjetina je u mesarama koštala između 600 i 630 dinara, dok se kod stočara mogla nabaviti za oko 300 dinara po kilogramu žive vage. Prema procenama stručnjaka na području okruga je bilo oko 10.000 grla za prodaju. Poslednjih nekoliko dana, cena žive vage kod stočara porasla je na 350 dinara.

Inače za Đurđevdan se, u pirotskom kraju, obavezno pletu venčići od vrbovog pruća, zdravca i jorgovana, odnosno ljiljka, jer se veruje da ove biljke, ali i drugo poljsko cveće, koje pristigne u prvoj dekadi maja, donosi zdravlje stadima, ali i deci i svim članovima porodice. U vreme Đurđevdana se formiraju i bačije od po nekoliko seoskih stada koja na ispaši ostaju do Mitrovdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)