TRŽNI CENTAR ZAMENIĆE ČUVENU PREDIONICU: Nekada najveći jugoslovenski pogon za proizvodnju prediva u Pirotu definitivno odlazi u istoriju

V. Ć.

05. 05. 2021. u 08:38

NEKADAŠNJA predionica "Piroteks" u Pirotu, najveća po kapacitetu proizvodnje prediva u SFRJ, i definitivno odlazi u istoriju.

ТРЖНИ ЦЕНТАР ЗАМЕНИЋЕ ЧУВЕНУ ПРЕДИОНИЦУ: Некада највећи југословенски погон за производњу предива у Пироту дефинитивно одлази у историју

Foto V. Ćirić

Preduzeće u kome je radilo više od 2.600 tekstilaca, nije pregrmelo tranziciju. Imovina je rasprodata po sudovima, kompletan mašinski park u kome je bilo i kompjuterizovanih mašina završio je na otpadu i već duže vreme su u pogonima gde se godišnje proizvodilo preko 2.000 tona prediva, rade razni zakupci, magacini i skladišta.

Proteklih dana počelo je i rušenje fabričke hale površine nekoliko hektara podignute šezdesetih godina prošlog veka. Na placu koji će biti raščišćen, sprema se izgradnja šoping- mola, gde će se naći mnogobrojni lokali, usluge i ostalo što ide uz ovaj vid savremene prodaje.

Kako su nam kazali pojedini tekstilni inženjeri koji su radili u ovoj firmi, na području regiona sada nema više nijedne predionice značajnijeg kapaciteta, koja bi mogla da proizvede predivo za štofove ili trikotažu, pa se ova roba uglavnom uvozi.

Inače, do početka tranzicije predivo proizvedeno u Pirotu podmirivalo je uglavnom sve domaće potrebe štofara i trikotažera, ali je izvoženo i u Rusiju, Egipat, okolne države pa čak i u Englesku. Sirovina u vidu kvalitetne merino vune, nabavljana je u dalekoj Australiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)