JADRANI DARUJU BOGOMOLJU: Ratarske sveće stigle u manastir Tronoša

V. Mitrić

29. 04. 2021. u 19:56

NOVE ratarske ili težačke sveće, koje Jadrani vekovima daruju Manastiru Tronoša, kod Loznice, po verovanju, da im bolje rode njive, darovane su danas ovoj bogomolji, gde će, prvi put, biti upaljene na Vaskrs, a onda, tokom godine, za svaki praznik i nedeljom.

ЈАДРАНИ ДАРУЈУ БОГОМОЉУ: Ратарске свеће стигле у манастир Троноша

Foto: V. Mitrić

Sveće su teške oko 60 kilograma, a visoke oko 1,6 metara, napravljene su od čistog voska, koji je obezbeđen od ostatak predhodne voštanice i prilozima u novcu i vosku od vernika sela Korenite, Zajače, Voćnjaka, Tršića i Paskovca.Svake godine, sveće se donose do česme Devet Jugovića, odakle se, u litiji nose do svetinje, unose se u nju i daruju.

Ova tradicija nije prekidana ni u najteža vremena, u doba Turaka i u dva svetska rata, ni prilikom bombardovnja naše zemlje 1999. godine, pa ni sada, u doba, pandemije korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)