"NAMĆORI" USREĆILI 55 DECE: Društvo "Dobra narav" iz Kruševca neumorno i u vreme epidemije

S. BABOVIĆ

27. 04. 2021. u 08:25

EPIDEMIJA virusa korona nije pobedila plemenite napore originalnog Društva namćora, baksuza i ugursuza "Dobra narav" iz Kruševca. na Vrbicu su ispoštovali tradiciju svoje humanitarne družine, koju neguju još 1929. godine!

НАМЋОРИ УСРЕЋИЛИ 55 ДЕЦЕ: Друштво Добра нарав из Крушевца неуморно и у време епидемије

Foto Društvo, arhiv

Ovog praznika obradovali su 55 mališana težeg materijalnog stanja, kupovinom odeće i obuće.

Novac je sakupljen dobrovoljnim prilozima članova Društva, kako bi deca bila "udešena ko za Vrbicu".

- Prošle godine smo uspeli da sakupimo sredstva za pakete namenjene za 70 dece, ove za 55, ali misija se nastavila zahvaljujući prilozima članstva - kaže Zvonko Rajković, dugogodišnji predsednik Društva.

Deca su sama birala šta će im biti poklonjeno. Gužve su uoči Vrbice tako bile u prodavnicama obuće i odeće. "Namćori" se nadaju da će sledeće godine sve ponovo biti po starom.Autentičnost prikupljanja priloga podrazumeva zabavu na slavi, prikupljanje sredstava putem uzlaznica, lutrije, plaćanje "kazne" za kršenje pravila ponašanja na zabavi.

- Jedno od pravila koja se moraju poštovati na zabavi - ćutanje je zlato (ko prekrši ovo pravilo plaća kaznu). Po dolasku u kafanu, pošto smo svi baksuzi, namćori i ugursuzi, sedimo za stolom leđa u leđa. Prvo kolo koje se igra na zabavi je "baksusko kolo" u kojem se igrači hvataju naopako - zapisano je u arhivi Društva.

Foto Društvo, arhiv

Cilj je odvajkada bio "odevanje siromašne dece o Vrbici". Osnivači neobičnog udruženja bili su advokati, apotekari, profesori, bombondžije, voskari, opančari, fijakeristi. Od osnivanja, poštuje se deveti utorak (tornik) od Božića, kada po starom verovanju domaćice izbegavaju da šiju odelo, a muškarci beže od brige za stokom. Smatra se najmaleroznijim danom u godini. Društvo je bilo aktivno od 1929. do 1941.godine, da bi 1987, zahvaljujući naporima dr Dobrivoja Bobe Lisinca i uz pomoć viđenijih Kruševljana, obnovili humani rad. Prvih godina postojanja su pomagali simbolično, po trinaestoro dece, dok je s vremenom taj broj rastao, koliko se uvećavalo i članstvo.

HIMNA

U Društvu "Dobra narav" vrednuju se titule: baksuz se dobija po rođenju, ugursuz predstavlja "viši stepen" i nadgradnju baksuzluka, dok je namćor-baksuz onaj sa dugogodišnjim "stažom". Društvo ima i svoju himnu:

"Mi namćori nismo

to je samo fora,

mi smo ljudi dobre volje,

društvo dobrotvora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao