JADAR PAMTI SRPSKE VELIKANE: Predavanje o Katarini Ivanović, prvoj srpskoj slikarki

V.Mitrić

23. 04. 2021. u 22:53

U UTORAK, u 12 časova u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović Loznici biće održano predavanje o Katarini Ivanović, prvoj srpskoj slikarki. Govoriće Ljiljana Čubrić, muzejski savetnik.

ЈАДАР ПАМТИ СРПСКЕ ВЕЛИКАНЕ: Предавање о Катарини Ивановић, првој српској сликарки

Autoportret

Katarina Ivanović (1811-1882) – prva srpska, akademski obrazovana slikarka, prva žena počasni član Srpskog učenog društva, koja je celokupni opus poklonila Narodnom muzeju u Beogradu. Katarina Ivanović je uglavnom slikala portrete (portretisala je mnoge ugledne Beograđane tog vremena), istorijske žanr-kompozicije i mrtvu prirodu. Njena najpoznatija dela su: Autoportret (1836), Korpa sa grožđem (1838), Portret Sime Milutinovića Sarajlije (1840), Italijanski vinogradar (1842)...

Muzejski savetnik, Ljiljana Čubrić, kao istoričar je svojim predanim radom pisala i sačuvala od zaborava povest o znamenitim srpskim ženama kao što su Mina Karadžić, Milica Stojadinović Srpkinja, Knjeginja Ljubica.

O Katarini Ivanović  Ljiljana Čubrić kaže: „Životna priča Katarine Ivanović nije obična priča o darovitoj devojci. Ona je mnogo više povest o jednom vremenu, o tragičnoj sudbini mnogih žena...“, „U vreme kada je žena u javnom životu Evrope bila istinsko čudo, jedna darovita gospođica drznula se da postane slikar“...

- Nakon 210 godina od rođenja Katarine Ivanović trenutak je da se podsetimo na život i delo ove velike slikarke -kaže mr Snežana Nešković Simić, direktorka CK“Vuk Karadžić“ u Loznici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati