OD NJIHOVE VUNE PRAVE SE ČUVENI PIROTSKI ĆILIMI: Diplomirani ekonomista se bori da očuva staru autohtonu rasu ovaca (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 04. 2021. u 07:52

KADA je pre 15 godina ostao bez posla, diplomirani ekonomista Marko Stanisavljević iz Despotovca je prvi u ovoj opštini počeo da uzgaja lipsku pramenku, staru autohtonu rasu ovaca, koja spada u genetičke resurse Srbije.

ОД ЊИХОВЕ ВУНЕ ПРАВЕ СЕ ЧУВЕНИ ПИРОТСКИ ЋИЛИМИ: Дипломирани економиста се бори да очува стару аутохтону расу оваца (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Od prvobitnih pet, sada ima 90 priplodnih grla i 80 jagnjadi, a za pomenutu rasu se odlučio jer je mlečnija od sjeničke i svrljiške ovce, otpornija na bolesti, te podnose temperature od minus 30 do 40 stepeni u plusu...

- Godinama smo smo uvozili tovne rase i izgubili naše, koje su za ovo podneblje mnogo bolje. Zato u Srbiji trenutno nema više od hiljadu lipske pramenke. Tačno je i da država, pored subvencija od 7.000 po grlu, za genetički resurs proizvođače stimuliše sa još 4.000 dinara, ali ja te subvencije nisam dobio već tri godine - nezadoljan je Stanisavljević i objašnjava da se "pokriva" prodajom jagnjadi, pa mu ostane tek toliko da uloži u repromaterijal, seme, đubrivo i naftu.

Nažalost, pariteti su se promenili. Pre deset godina, kada je litar nafte koštao 80 dinara, jagnjad su se prodavala za 2,5 evra, odnosno 300 dinara po kilogramu, a sada je cena spala na 200. Zato se orijentisao na prodaju priplodne jagnjadi i, da ih nekoliko Despotovčanina nije pazarilo od njega, bio bi jedini u Pomoravlju koji uzgaja ovu autohtonu rasu.

Foto: Z. Gligorijević

- Od vune lipske pramenke se izrađuju nadaleko čuveni pirotski ćilimi. Ona nema takozvanu ruda vunu, kao sjenička i svrljiška ovca, već je u pravim pramenovima, pa je kiša ne natapa, već se sliva. To im omogućava da borave u otvorenom, natkrivenom toru - zaključuje Stanisavljević koji sve radi sam jer mu se, kaže, ne isplati da plaća radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!