BEZ PISTE NEMA TURISTA: Aerodrom "Subotica" već dugo je neiskorišćen privredni i turistički potencijal

J. LEMAJIĆ

05. 04. 2021. u 14:03

KOLIKO je duga tradicija letenja u Srbiji toliko i Subotica ima aerodrom - pre više od 110 godina sa zemljane piste na severu Bačke poleteo je Ivan Sarić, pionir vazduhoplovstva u našoj zemlji.

БЕЗ ПИСТЕ НЕМА ТУРИСТА: Аеродром Суботица већ дуго је неискоришћен привредни и туристички потенцијал

Foto J. L.

Iako aerodrom "Subotica" ima jednu od najdužih pista, pet letačkih sekcija, tokom leta čak i međunarodnu dozvolu, njegov turistički i privredni potencijal nije dovoljno iskorišćen.

Aero klub "Ivan Sarić" danas radi zahvaljujući entuzijazmu svojih članova, kojih ima više od stotinu. Sami, svojim sredstvima, bez podrške sportskog saveza i novca iz budžeta, održavaju Aerodrom Subotica (poznatiji kao Bikovački aerodrom) i organizuju obuke motornog letenja, jedriličarstva, paraglajderstva i podobranstva.

- Aerodrom je veliki saobraćajni i infrastrukturni projekat, ali ima velike benefite za grad, može mnogo da doprinese razvoju privrede i turizma, da privuče nove investitore - poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

ULAGANjE Nenad Ivanišević, Foto J. L.

- Trudićemo se da produžimo ideju aktivnog odmora, odnosno aktivnog vikenda, da to ne bude samo od petka do nedelje, nego da zadržimo goste i koji dan duže. Ali onda svi zajedno moramo da osmislimo atraktivne turističke proizvode, a panoramsko razgledanje prelepe Subotice i Palića je atrakcija koju bi, verujem, svi voleli da dožive.

MEĐUNARODNI

Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni. Zahvaljujući tome, letos je otvoren privremeni granični prelaz, tako da su avioni mogli nesmetano da poleću i sleću na Bikovački aerodrom.

Ulaganje u aerodrom nije jeftino, ali ni brzo isplativo, ali Subotica zaslužuje da ima aerodrom bar kao što je u Segedinu.

- Obnovili smo sve sekcije - za sticanje pilotskih dozvola za jedrilice, avione, paraglajdere, zmajeve, a imamo i školu padobranstva. Prošle godine smo izdali sedam pilotskih dozvola, a u klubu imamo 18 pilota. Iz cele Srbije i inostranstva nam dolaze kandidati za obuku za letenje ili padobranstvo - predočava Arpad Dudaš iz AK "Ivan Sarić".

- Trenutno imamo šest aviona na aerodromu, to su privatni avioni članova aero-kluba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)