CENTAR POD "OPSADOM" NEIMARA: Obnova Pozorišnog trga i srca Novog Sada odmiče po planu i pod nadzorom stručnjaka

Z. GRUMIĆ

30. 03. 2021. u 09:22

RADOVI na obnovi novosadskog Pozorišnog trga i drugih površina oko zdanja Srpskog narodnog pozorišta (SNP), koji su započeti pre nepunih mesec dana u okviru prve faze detaljne obnove najužeg centra Novog Sada, nastavljaju se izgradnjom površinskih sadržaja, u skladu s planiranom dinamikom.

ЦЕНТАР ПОД ОПСАДОМ НЕИМАРА: Обнова Позоришног трга и срца Новог Сада одмиче по плану и под надзором стручњака

Foto Z. Grumić

Lepo vreme ovih dana dodatno ide naruku građevincima.

Završetkom obnove kanalizacione mreže na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice i ostalih podzemnih instalacija, stvoreni su uslovi za izgradnju autobuske niše u Uspenskoj ulici, pešačke staze do Uspenske crkve i drugih sadržaja, prema projektu novosadskih firmi "Andzor inženjering" i "DBA" i pod nadzorom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

- Radovi idu po planu i prema planiranoj dinamici. Ovom prvom fazom je uz Pozorišni trg i Uspensku obuhvaćen i deo prolaza između SNP-a i Tržnog centra "Apolo" - preciziraju u UGZI.

PUNO ZELENILA

OD ukupno 8.110 kvadratnih metara prostora koji će biti obuhvaćen u okviru prve faze, zelenilo zauzima 2.714 kvadrata. Vrednost radova je oko 380 miliona dinara, a planirano je da budu završeni za 270 dana, odnosno do decembra.

Čitav taj gradilišni prostor propisno je ograđen i odvojen od prolaza za pešake, koji su znatno suženi u skladu sa "situacijom na terenu", a unutar tog gradilišta, takođe po odgovarajućim propisima, prekrivene su i zaštićene skulpture Jovana Sterije Popovića, balerine Marine Olenjine i ostale koje krase prostor oko SNP-a.

Kada do kraja godine bude realizovana ta kapitalna gradska investicija, umnogome će, kako tvrde u UGZI, biti poboljšana funkcionalnost, atraktivnost i estetika tog dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra.

PLAN Radovi ispred SNP-a, Foto UGZI

Pozorišni trg, namenjen prvenstveno pešacima, biće popločan granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse. Na tom prostoru biće znatno povećane zelene površine, a prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. U toj ulici nalaziće se autobuske niše.

MEMORIJALNA TRAKA

KAO uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih godina prošlog veka, u nivou partera na Pozorišnom trgu biće instalirana "memorijalna traka" dužine oko 160 metara.

- Podaci na traci predstavljaju "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana - navode u UGZI.

Potporni zidić oko zgrade pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Biće takođe formiran novi drvored duž Uspenske ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)