“MEFISTO“ U REŽIJI BORISA LIJEŠEVIĆA: U Novosadskom pozorištu večeras premijera predstave po romanu Klausa Mana

J.S.

28. 03. 2021. u 14:29

U NOVOSADSKOM pozorištu (Ujvideki szinhaz) večeras od 18 sati premijerno će biti izvedena predstava “Mefisto”, koju je prema romanu Klausa Mana na scenu postavio poznati regionalni reditelj Boris Liješević.

“МЕФИСТО“ У РЕЖИЈИ БОРИСА ЛИЈЕШЕВИЋА: У Новосадском позоришту вечерас премијера представе по роману Клауса Мана

Foto: Novosadsko pozorište

Roman u kome se analiziraju tridesete godine prošlog veka, u čijem podnaslovu stoji da je reč o “romanu jedne karijere“, opisuje životni i karijerni put glumca Hendrika Hofgena – „poslušnog građanina, jednog od miliona sitnih saučesnika koji ne čine velike zločine, ali jedu hleb ubica; nisu krivi, ali postaju krivcima; ne ubijaju, ali ćute o ubistvima...“ (iz recenzije časopisa sa kojim je sarađivao K. Man).

- Radimo “Mefista” u momentu kada svet stoji već godinu dana. Pozorišta su prazna a bolnice pune,a “Mefisto” se probija kroz život. Da li to ima veze jedno sa drugim? Ne znam. Da li su današnji Mefistofelesi tek u usponu i ne prepoznajemo ih a nekog današnjeg Klausa Mana ne uzimamo za ozbiljno - pitanja su koja postavlja reditelj Liješević.

Foto: Novosadsko pozorište

Glumca Hendrika Hofgena igra Aron Balaž, a uz njega na sceni će biti i Arpad Mesaroš, Bence Salai, Gabriela Crnković, Emina S. Elor, Blanka Dieneš, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Atila Nemet, Robert Ožvar, Livia Banka i Atila Giric.

Dramaturgiju i dramatizaciju radio je Fedor Šili, scenografiju Janja Valjarević i asistentkinja Ljubica Petrović, kostime Drina Krilić,a  muziku David Klem, dok su za scenski pokret bile zadužene Ista Stepanov i Frosina Dimovska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)