ŠANSA NOVA RADNA MESTA: Vrščani grade novu industrijsku zonu "Sever" na 22 hektara kraj zrenjaninskog puta

J. J. BALjAK

25. 03. 2021. u 07:26

NA parceli od 22 hektara, na izlazu iz Vršca prema Zrenjaninu, za oko dva meseca će početi infrastrukturno opremanje nove industrijske zone "Sever", koja predstavlja veliki potencijal za dalji razvoj tog južnobanatskog grada.

ШАНСА НОВА РАДНА МЕСТА: Вршчани граде нову индустријску зону Север на 22 хектара крај зрењанинског пута

Foto Grad Vršac

Ova kapitalna investicija, koja će ukupno koštati oko 240 miliona dinara, iskazana je zbog činjenice da su u tehnološkom parku, koji je izgrađen još pre deset godina, sva mesta odavno popunjena.

Zona "Sever" je strateški dobro pozicionirana - nalazi se uz sam put za Zrenjanin u jednom pravcu i za granični prelaz Vatin u drugom, kao i pored međunarodne pruge Beograd - Vršac - Temišvar. Lokalna samouprava upravo u tome vidi prednost za privlačenje domaćih i stranih investitora.

- Izgradnja druge industrijske zone u Vršcu je naš prioritet, jer je to preduslov za otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta - ističe gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Investicija

TEHNOLOŠKI park u Vršcu izgrađen je 2011. na beogradskom putu i prostire se na šest hektara. Njegovo infrastrukturno opremanje koštalo je oko četiri miliona evra, od kojih je EU bespovratno dala 2,7 miliona, što je u to vreme bilo najveće pojedinačno ulaganje evropske zajednice u Srbiji. Danas tu posluje šest proizvodnih pogona i četiri startapa u biznis-inkubatoru, u kojima je ukupno zaposleno oko 1.000 radnika. .

Dragana Mitrović, Foto Grad Vršac

Zorica Popović, Foto J. J. Baljak

Prvi korak je izgradnja dovodnika vode do ove parcele, koja je udaljena pet kilometara od grada. Vrednost tih radova je 84 miliona dinara, koje će ravnopravnim udelom finansirati lokalna samouprava i Uprava za kapitalna ulaganja APV.

- Predviđeno je da ti radovi počnu najkasnije za dva meseca i da budu završeni do kraja ove godine, nakon čega će uslediti izgradnja vodovoda, fekalne kanalizacije sa prečišćivačem, dovoda struje i gasa, internih saobraćajnica... - dodaje gradonačelnica.

I ova zona će, poput tehnološkog parka, biti namenjena samo čistoj industriji.

- Svi koji budu želeli da uvedu tehnologiju koja podrazumeva velika zagađenja, moraće da ispune sve uslove zaštite životne sredine, kako bi ovde uopšte mogli da posluju - naglašava načelnica urbanizma Zorica Popović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)