KURS ZA BOLJE RAZMEVANJE EPIDEMIJE: Odgovori na sva pitanja u vezi korona virusa

B.B.

22. 03. 2021. u 16:43

KAKO se virus korona prenosi? Da li nas maska štiti? Da li 5G talasi šire virus? Zašto se ruke peru baš 20 sekundi? Šta znači eksponencijalni rast broja zaraženih? Da li da primim vakcinu? Ovo su pitanja kojima počinje najava prvog internet kursa na srpskom jeziku "Epidemija", koji se bavi fenomenom epidemije.

КУРС ЗА БОЉЕ РАЗМЕВАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ: Одговори на сва питања у вези корона вируса

tadej kurepa

Inicijativa "Digitalna Srbija", Fondacija "Petlja" i UNICEF u Srbiji su okupili veliki tim sačinjen od hemičara, biologa, softverskih inženjera, psihologa, pedagoga, ilustratora, animatora, ali i popularnog glumca Miloša Bikovića. Oni su zajednički priredili kurs "Epidemija", u digitalnoj formi na besplatnoj internet platformi net.kabinet, koji je pokazao da se odgovori na skoro sva pitanja, koja ceo svet već godinu dana sebi postavlja - zapravo već nalaze u školskim udžbenicima.

Prema rečima Tadeja Kurepe, menadžera za upravljanje projektima u Inicijativi "Digitalna Srbija", iako već više od godinu dana živimo epidemiju, mnogo je ljudi koji i dalje imaju nedoumice i pitanja. Zbog toga, jedna od pokretačkih ideja autora, prilikom odluke da kreiraju ovaj multidisciplinarni kurs, bila je želja da pomognu ljudima da bolje razumeju fenomen epidemije.

- Multidisciplinarnost kursa proizilazi direktno iz potrebe da se epidemija sagleda iz više uglova - kaže Kurepa. - Sa jedne strane, potrebna je pomoć hemije da razumemo kako funkcionišu hemijski procesi, a na pitanja koja se odnose na organizme koji funkcionišu u okviru šire biosfere, odgovore nam daje biologija. Ovaj kurs je kompatibilan sa planom nastave bologije i hemije za treći razred gimnazije, a matematika i informatika koji se koriste u kursu "Epidemija" odgovaraju drugoj godini gimnazije.

Kurepa navodi da je prva faza net.kabineta razvijena je saradnjom Inicijative "Digitalna Srbija" i Fondacije "Petlja", tokom proleća prošle godine kao odgovor na vanredne okolnosti koje je obrazovnom sistemu donela epidemija koronavirusa. Sam net.kabinet je baziran na materijalima Fondacije "Petlja" koji su, u prethodne tri godine izrađeni u skladu sa programom nastave i učenja informatike za učenike osnovnih i srednjih škola i predstavljaju izuzetnu osnovu za jačanje digitalnih kompetencija učenika. U saradnji sa UNICEF-om, net.kabinet sada otvara vrata drugim naučnim oblastima kroz serijal interdisciplinarnih kurseva koji počinje "Epidemijom".

- Dali smo sve od sebe da sadržaj kursa bude pre svega jasan i dinamičan - objašnjava naš sagovornik. - "Epidemija" koristi razumljiv jezik, konkretne primere, veze sa aktuelnom epidemijom, stripovske ilustracije i snimljene laboratorijske eksperimente kako bi učenicima približio važne lekcije o ovom vrlo aktuelnom fenomenu. Namenjen je učenicima trećeg razreda gimnazija, zato što se mapira na njihov nastavni plan i program. Ali, to nikako ne znači da je kurs napravljen samo za njih. Verujem da će daleko više biti onih, koji su već izašli iz školskih klupa, i koji će prolaziti ovaj kurs, bilo samostalno ili sa svojom decom, nego što ukupno ima učenika u trećem razredu gimnazija u Srbiji.

Platforma net.kabinet nastala je u saradnji sa nastavnicima informatike, tako da oni mog da komuniciraju sa učenicima, zadaju im domaće zadatke, testove i prate njihov napredak. Ocenjivanje je i dalje posao nastavnika, a ne platforme. Glumac Miloša Bikovića, angažovan je kao narator na kursu. Kurepa navodi da je Biković već godinama prijatelj Inicijative "Digitalna Srbija" i da mu se svidela ideja o multidisciplinarni kursu o fenomenu epidemije, pa je volontirao i dao svoj glas za edukativne videe u okviru kursa "Epidemija".

- Jako bitno da se u škole uvode interdisciplinarni sadržaji, zahvaljujući kojima će učenici moći da povežu znanja iz različitih predmeta - smatra Kurepa. - Pristup koji donosi ovaj kurs je izuzetno važan za razvoj veština neophodnih za poslove budućnosti koji će podrazumevati sagledavanje složenih problema iz različitih uglova i traženje rešenja kroz raznorodna znanja koja može imati pojedinac ili čitav tim kome pripada.

Inicijativa "Digitalna Srbija" sa partenrima, trenutno radi na još dva multidisciplinarna kursa, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Jedan kurs na izuzetno zanimljiv način povezuje likovno, matematiku i programiranje, a drugi fiziku i programiranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju