TRAŽE ZAŠTITU OD MIGRANATA: Meštani Tavankuta, kod Subotice, za dva dana sakupili 2.000 potpisa

J. LEMAJIĆ

12. 03. 2021. u 08:38

ZA samo dva dana oko dve hiljade stanovnika Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova, subotičkih sela u blizini granice sa Mađarskom, potpisalo je peticiju kojom zahtevaju od policije da ih zaštiti od migranata koji u velikom broju borave na obodima ovih naselja.

ТРАЖЕ ЗАШТИТУ ОД МИГРАНАТА: Мештани Таванкута, код Суботице, за два дана сакупили 2.000 потписа

Foto J. Lemajić

Od napuštenih kuća i vikendica na Čikeriji i Madarašu do srpsko-mađarske državne međe žicom opasane, svega je 500 metara. Koliko je blizu svedoče i poruke koje stižu od mađarskih mobilnih operatera. Zbog toga je ovaj deo do koga vodi letnji put izuzetno zanimljiv migrantima. Do tamo ih dovedu taksisti iz Subotice i Sombora, a oni uđu u tuđe kuće i tamo čekaju pogodan trenutak za ilegalan prelazak granice. Dok se za to ne ukaže prilika, oni u manjim ili većim grupama šetaju po selu. Meštani tvrde da ih svakodnevno na ulicama ima oko dve stotine.

- Peticijom smo tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova da se lociraju svi migranti na teritoriji naselja i da se prevezu u Prihvatni centar - kaže Vladimir Vidaković, meštanin Donjeg Tavankuta.

Foto J. Lemajić

- Tražili smo i da policija bude tokom 24 sata na ulicama Tavankuta. Radnim danima policija je tu u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a subotom od 18 časova ne rade do ponedeljka ujutru. Ne osećamo se bezbedno u svom selu.

OBEĆANjE POLICIJE

NA sastanku predstavnika mesne zajednice sa pripadnicima policije osim uobičajenog izveštaja o stanju u selu razmatrano je i pitanje migranata. Sastanku su prisustvovali predstavnici policije i pogranične policije.

A, na inicijativu građana, policija je obavestila mesnu zajednicu da će pojačati svoje aktivnosti u narednom periodu koje se tiču bezbednosti meštana ovog sela.

Situacija je, kažu potpisnici peticije, veoma ozbiljna. Ljudima su uništili kuće i vikendice. Kada domaćin iz predostrožnosti isključi struju, oni se često žicama ponovo priključe.

 Jedan od salaša gde se kriju migranti, Foto J. Lemajić

- Situacija je žalosna. Ima puno obijenih kuća i vikendica, uništenih imanja, ali do sada nije bilo nikakvog fizičkog incidenta. Mi želimo da se oni smeste u Prihvatni centar, gde sve imaju obezbeđeno - dodaje Vidaković.

Peticija je predata čelnicima mesne zajednice, gde je održan sastanak sa pripadnicima PU u Subotici.

- Migranti su prisutni u Tavankutu u nešto većem broju nego što su bili od početka migrantske krize. Ali ova situacija nije samo u Tavankutu nego i u svim pograničnim mestima - kaže Dejan Lončarević, predsednik Saveta MZ Tavankut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije