EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA: Raste broj obolelih od korona virusa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

D. Z.

02. 03. 2021. u 15:16

U SRPSKIM sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa zabeleženo je 105 slučajeva infekcije korona virusom od ukupno testiranih 218 uzoraka,dok je prema saopštenju Kriznog štaba opštie Kosovska Mitrovica jedna osoba sa prebivalištem u ovom gradu preminula.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА: Расте број оболелих од корона вируса у српским срединама на Косову и Метохији

Foto: D.Z.

Naime, kako navode iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici evidentirana su 42 novoobolela, u Zvečanu 20, u Leposaviću 11 i u Zubinom Potoku 5.Takođe,na centralnom Kosmetu registrovano je 27 slučajeva i to 7 u Prilužju, 6 u Gnjilanu, 5 u Kosovskoj Kamenici, 4 u Štrpcu, 3 u Gračanici a dva slučaja su zabeležena i u Prizrenu.Inače, prema rečima dr Zlatana Eleka direktora bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Meothiji je pogoršana a broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na pretprošlu nedelju se duplirao.

TROJE ZDRVASTVENIH RANDIKA PREMINULO

Apelujući na poštovanje epidemioloških mera, dr Zlatan Elek direktor bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici ističe da je u proteklih godinu dana od kovida 19 obolelo 307 zdravstvenih radnika od kojih je troje izgubilo bitku sa ovom bolešću.

-Ozbiljnost situacije ilustruje podatak da je trenutno u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano 100 lica od kojih su dva pacijenta na respiratorima a njih 43 na kiseoničkoj potpori.Svi ovi pacijenti su sa srednjom i teškom kliničkom slikom, uglavnom sa jednostranom odnosno obostranom upalom pluća uključujući i pridružene bolesti-ističe za naš list dr Elek napominjući da se među hospitalizovanim licima nalaze i pacijenti iz srpskih sredina južno od reke Ibar.I dok ističe da one pacijente sa teškomkliničkom slikom upućuju na dalje lečenje u tercijarne ustanove pre svega u niški klinički centar ali i bolnice u Kruševcu i Batajnici , direktor bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek smatra da je razlog pogoršane epidemiološke situacije nepoštovanje epidemioloških mera.Istovremeno, opominjući da je broj obolelih od korona virusa na prostoru Kosmeta u porastu, poziv građanima sa Kosmeta da se vakcinišu ponovio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je istakao da se za prijavu potrebno javiti najbližem Domu zdravlja ili zdravstvenom centru u srpskim sredinama, a Kancelarija će organizovati prevoz za vakcinaciju u Raški, Kuršumliji ili Bujanovcu.

-Molim vas iskoristite priliku koju vam daje država Srbija i vakcinišite se. Tako ćete biti odgovorni prema sebi, sopstvenom životu i prema najmilijima. Država Srbija je prva po vakcinaciji u Evropi i peta u svetu. Dok druge države čak i u regionu nemaju gotovo nijednu vakcinu, mi imamo četiri vakcine i u mogućnosti smo da vakcinišemo i naš narod s prostora Kosova i Metohije- rekao je Petković u svom obraćanju putem jedne od društvenih mreža dok iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju ističu da je do sada vakcine protiv kovida 19 primilo više od 10.000 žitelja Kosmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)