PEGLANA BOLJA OD DIMLJENOG LOSOSA: Pirotski majstor za peglanu kobasicu Ninoslav Stojadinović, osvoji prvo mesto u Turskoj

V.Ć.

25. 02. 2021. u 17:40

NINOSLAV Stojadinović, majstor za izradu peglane kobasice u Pirotu, osvojio je prvo mesto za ovaj delikates, na međunarodnom nadmetanju u Manisi u Turskoj.

ПЕГЛАНА БОЉА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Пиротски мајстор за пеглану кобасицу Нинослав Стојадиновић, освоји прво место у Турској

Foto: V.Ć.

Pomenutu gastronomsku manifestaciju organizuje Tursko ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, a o značaju ove svetkovine govori podatak da su ulestvovali originalni domaći proizvodi iz dvadesetak zemalja iz celog sveta.

Svi proizvodi koji su predstavljeni prošli su odgovarajuće analize i stekli pravo učešća. Za pegalanu kobasicu smo dobili 68 od maksimalnih 70 poena, a glasanje ljudi od struke sa raznih meridijana bilo je tajno. Drugim rečima bila je isključena bilo kakva neregularnost prilikom ocene proizvoda .

Foto: V.Ć.

-Iza naše peglane kobasice, "plasirali" su se specijaliteti kao što je sušena kobasica od goveđeg i ovčjeg mesa iz Nemačke, teleća kobasica takođe iz Nemačke, zečja kobasica iz Švajcarske, kobasica od mesa irvasa iz Finske, kao i, irski dimljeni losos,grčka magareća kobasica, dalmatinska sušena ovčetina,kiparska jagnjeća kobasica,a bilo je i sličnih, posnih proizvoda iz BiH, Makedonije, Kirgistana i još nekoliko zemalja-kaže Stojadinović i precizira da je ovo praktično svetsko priznanje za pirotsku peglanu kobasicu, ako se ima u vodu broj učesnika i zemlje porekla proizvoda koji su pristigli sa svih meridijana.

Foto: V.Ć.

Prezentaciju toliko pominjanih specijaliteta pratilo je pedesetak stručnjaka sa mnogih svetskih sajmova prehrane i već su usledili pozivi da se ovaj pirotski delikates pojavi na sajmu u sakramentu (SAD), na svetkovini koja se organizuje maja meseca, kao i poziv za učešće u Južnoj Koreji.Pomenta gastronomska manifestacija je terbala da se održi u Izmiru, ali je iz tehničkih razloga organizator odlučio da to ipak bude u Manisi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)