DUGOGODIŠNJI RAD "KRUNISAN" ZNAČAJNOM PUBLIKACIJOM: Istorijski arhiv u Šapcu objavio katalog izložbi "Arhiv na trgu"

V.M.

24. 02. 2021. u 23:36

DUGOGODIŠNjI rad Međuopštinskog istorijskog arhiva, krunisan je značajnom publikacijom katalogom izložbi "Arhiv na trgu" koji je svečano predstavljen u njegovim prostorijama.

ДУГОГОДИШЊИ РАД КРУНИСАН ЗНАЧАЈНОМ ПУБЛИКАЦИЈОМ: Историјски архив у Шапцу објавио каталог изложби Архив на тргу

Foto: GU Šabac

U katalogu su obuhvaćene sve dosadašnje izložbe ("Upoznajte arhiv", "Ključevi grada", "Arhivirana arhitektura", "Šabac 1918-1938", "Pisma iz šabačkog arhiva", "Šabac i kultura") koje su realizovane u otvorenoj galeriji na trgu u periodu od 2016. do 2020. godine, a čiji su autori Gordana Filipović, Radomir Petrović i Ivana Dosković. Promociji je prisustvovao gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.

- Grad Šabac će podržati institucije koje svojim radom doprinose kvalitetu života u lokalnoj sredini - kaže gradonačelnik Pajić.

- Ovo je dobar trenutak za retrospektivu svega onoga što arhiv poseduje od 2015. godine kako bi to približio građanima i pokazao bogat fond. Više od dva kilometra arhivske građe nalazi se u ovom arhivu. To je ono što naši sugrađani treba da znaju jer se to trajno čuva i govori nam o kulturi i dešavanjima u vremenima koja su prošla. Mi moramo da se trudimo da sačuvamo i ostavimo mnogo toga što će biti zabeleženo u Međuopštinskom istorijskom arhivu. Bitno je da sačuvamo najznačajnija, najinteresantnija i najatraktivnija dokumenta, ono što je tradicija za generacije koje dolaze, jer znajući svoju prošlost znamo kako na najbolji način da gradimo svoju budućnost.

Ovaj projekat ne bi bio realizovan da Ministarstvo kulture i informisanja nije prepoznalo da arhiv poseduje istorijsko blago u svojim depoima, a katalog je štampan zahvaljujući njihovim parama.

- Katalog "Arhiv na trgu" sadrži šest izložbi koje smo do sada organizovali kao odraz vremena od druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka i sve ono što naša ustanova poseduje. Na jedan poseban način prezentovali smo javnosti deo blaga koje čuvamo u svojim depoima kroz tematske i sadržajne postavke - rekao istoričar i jedan od autora publikacije Radomir Petrović.

Arhiv poseduje devet depoa od kojih je sedam popunjeno, a u njima se nalazi dva kilometra arhivske građe. Ona je raspoređena u 499 arhivskih fondova, šest ličnih i 14 zbirki.

- Među fondovima od izuzetnog značaja izdvojila bih fond Okružnog suda u Šapcu još iz 1805. godine, ovde je sačuvan najstariji dokument presuda Praviteljstvujuščeg sovjeta iz Bogovađe. Takođe posedujemo pečate iz perioda kneza Miloša Obrenovića iz vremena turske vladavine, fotografije dinastije Obrenović, pobede kralja Aleksandra kao i pisma koja su veoma značajna, a tiču se vremena Janka Veselinovića i Stojana Novakovića. Bogati smo kulturnom i istorijskom građom - rekla je v.d. direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva Jelena Mijailović i pozvala sve sugrađane, institucije i istoričare da dođu i istraže istorijsko nasleđe koje arhiv poseduje i čuva.

U izradi publikacije kataloga "Arhiv na trgu", učestvovali su zaposleni na osnovu fondova arhiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU AUTO-TJUNING SKUP: Takmičarska sezona otvara se u Paraćinu