BUJA LOZA SA HILANDARA: Proslava Svetog Trifuna u Trsteniku i Aleksandrovcu

S. B.

15. 02. 2021. u 08:38

PROSLAVA Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, u Trsteniku je počela orezivanjem loze u porti Crkve Svete Trojice, gde raste mali iskalamljeni vinograd iz manastira Hilandar.

БУЈА ЛОЗА СА ХИЛАНДАРА: Прослава Светог Трифуна у Трстенику и Александровцу

Foto B. Pribanović

Porta glavne bogomolje u Trsteniku jedno je od 31 mesta gde je ispred bogomolja u Srbiji posađena loza sa Svete Gore 2018. i koju je uspeo da iskalemi Ranko Pantelić iz Selišta.

- Postavili smo i klupu u porti za mladence da se fotografišu ispod hilandarske loze, sa željom da budu blagosloveni porodom, imaju skladan i dugovečan brak - kaže Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

- Sada imamo želju da se naredne godine okupimo u mnogo većem broju i po tradiciji slavimo.

Trstenik, Foto B. Pribanović

Prošle jeseni je na desetine grozdova niklo u omalenom vinogradu u porti. Kalemljenje i sadnja Hilandarske loze odigrala se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, naučniku prof. dr Nebojši Markoviću i monasima Hilandara.

Vinari viteškog reda "Monah Dositej" orezali su prve čokote vinove loze u selu Zleginja kod Aleksandrovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo